Subota, 25 svibnja, 2024

ZIJO KRVAVI, DO ZUBA NAORUŽAN: Za Treći entitet pripremite oružje i krv. Mostaristan? Za to ne treba krvi…

Must Read

Koji treći entitet, mi pričamo o uređenju lokalne samouprave. Za treći entitet treba pripremiti oružje i krv. Ti koji pričaju o trećem entitetu moraju shvatiti da je to novi rat. To mogu izjavljivati samo politički idioti.

 

MOSTAR – Predsjednik mostarskog SDA Zijad Hadžiomerović kaže da se predstavnici ove stranke nisu pojavili na pregovorima oko Mostara u OHR-u Sarajevu jer se OHR postavlja neprincipijelno te stoga SDA ne želi služiti kao paravan za nametanje rješenja koja bi bila na štetu Bošnjaka Mostara.
Hadžiomerović navodi kako OHR razbija jedinstvo mostarskih Bošnjaka te da se razmišlja o osnivanju bošnjačkog nacionalnog vijeća koje bi bilo tijelo koje će predstavljati bošnjačke stavove u Mostaru. Hadžiomerović kaže kako ima i razmišljanja da Bošnjaci Mostara zatraže isto ono što su dobili Hrvati u Žepču.

Zašto se predstavnici SDA nisu pojavili na pregovorima oko Mostara koje je organizirao OHR?

– Razlog je jer smo razočarani načinom vođenja pregovora koje vodi OHR. Zato što OHR radi na način na koji on želi i po principima koje su ustanovili prije nekoliko mjeseci i oni od njih ne odustaju, a mi se s tim principima ne slažemo. Ako uzmete odluku Ustavnog suda i principe na kojima ustrajava OHR, onda imate i gotovo rješenje. Stvari su, znači, riješene. Mi tražimo da se otvori iskren dijalog, da se odrede pregovarači i definira jesu li to stranke ili predstavnici naroda. OHR izvlači neke bošnjačke stranke koje su marginalne, pritišće ih i sad imamo situaciju da oni mijenjaju mišljenje. Vidimo da se sad pojavljuje prijedlog o četiri izborne jedinice.
Pod takvim uvjetima SDA ne želi sudjelovati u razgovorima. Neka se definiraju početne pozicije i tko će koga predstavljati. OHR kaže: ‘Mi se nećemo miješati’, a onda kažu da će rješenje biti između toga i toga.

Vi, znači, ne pristajete na razgovore do daljnjeg?

– Mi pokušavamo ustanoviti normalne principe i okvir za dijalog, međutim, nitko nas nije ozbiljno shvatio. Oni misle da mogu raditi što hoće. Okupe ljude, naprave svoju režiju i iziđu sa svojim rješenjem. Nema problema, neka rade, ali bez nas, i neka kažu da su to oni uradili, a ne da koriste našu prisutnost kao paravan. Tako su uradili i 2004. kada su odlučili protiv naše volje.

To znači da OHR ima već pripremljeno rješenje za Mostar?

– Pitajte SDP, SBB i SBiH jesu li sami promijenili stavove i pod čijim prijedlozima. Sada se odjednom pojavio prijedlog o četiri izborne jedinice. To je prijedlog OHR-a. Vidite što se događa. Sad je ta simbioza stranaka koje rade na Mostaru vrlo aktivno. Oni koji nisu mogli biti ministri, sad su ministri, ali zato oko Mostara mijenjanju stavove onako kako to traži OHR.

Postoji li mogućnost da SDA korigira svoje stavove?

– Mi nismo izričiti sa stavovima. Imate stav Kluba Bošnjaka koji mi podržavamo. Ako je nešto neustavno kao što je Statut, onda se treba vratiti na prijašnje stanje.

Iz SDP-a kažu da se SDA krije iza Kluba Bošnjaka jer se boji eventualnog neuspjeha?

– Pitajte SDP koliko kontroliraju vijećnika. Oni se predstavljaju s jedinim vijećnikom koji je Srbin, a pričaju o interesu svih. Na pregovore u OHR ide Zoran Perić koji je Hrvat i Aner Žuljević koji je ostali jer ne želi biti Bošnjak. Oni nemaju aktera koji će predstavljati bošnjački narod. I ovo je dokaz da se ne zna tko koga predstavlja u pregovorima u OHR-u. Ja sam spreman predstavljati Bošnjake.

Vi ste, znači, i dalje na poziciji da tražite podjelu grada na šest općina?

– Ima i drukčijih razmišljanja. Mi možemo tražiti isto ono što je Žepče tražilo za sebe. To je podržano od međunarodne zajednice.

Znači li to podjelu Mostara na dvije općine? Je li to formiranje istočnog Mostara ili kako će se već zvati?

– Znate li kako je Žepče formirano? Pogledajte što je urađeno u Žepču pa će vam biti jasno. Sve su mogućnosti otvorene.

Tko zagovara model Žepča u Mostaru?

– Evo ja zagovaram Mostar kao Žepče. Još nisam naišao na široko razumijevanje u stranci, ali nadam se da će to neki shvatiti.

Koji bi to prostor bio?

– Ispod Počitelja pa dalje, tamo gdje žive Bošnjaci. Znate kako su Žepču pripojeni Hrvati iz okolnih općina. Neka i nama pripoje prostore gdje žive Bošnjaci.

Koji prostori?

– Pogledajte malo prostor Čapljine, Stoca. Meni se sviđa Počitelj.

Počitelj nije ni blizu Mostara. Koji bi bio prostor u Mostaru dio te nove općine, do Hita, dokle? 

– Vi govorite o detaljima, a ja o principima. Žepče je slučaj iz novije povijesti i sve je bilo dopušteno i međunarodna zajednica je radila na tom projektu. Daje li se to samo ugroženim narodima? Evo, i mi se proglašavamo ugroženima i tražimo to.

Nedavno ste kazali kako, ukoliko se ugasi Klub Bošnjaka u Gradskom vijeću, postoje i razmišljanja o radikalnijem organiziranju. O čemu se radi?

– Nije to radikalnije, možda sam se pogrešno izrazio. Radi se o drukčijem načinu političkog predstavljanja. Na jednom ozbiljnom sastanku bilo je govora da se oformi bošnjačko nacionalno vijeće koje bi imalo široku potporu i da se predstavimo ako nas ne žele uvažiti kao Klub Bošnjaka i ako ne žele uvažiti 25.000 potpisa iz peticije.

Što se tiče peticije, iz SDP-a Vam kažu da s njom pravite ulaznicu za treći entitet?

– Koji treći entitet, mi pričamo o uređenju lokalne samouprave. Za treći entitet treba pripremiti oružje i krv. Ti koji pričaju o trećem entitetu moraju shvatiti da je to novi rat. To mogu izjavljivati samo politički idioti.

I na kraju, pod kojim uvjetima se SDA vraća za pregovarački stol?

– Nadam se da će se početi razmišljati na ozbiljniji način i da ćemo početi raditi. Ne može se ignorirati bošnjački Klub. U gradu je potpuna konfuzija, radi li ono ili ne radi. Visoki predstavnik piše pisma vijećnicima, a ne donosi odluke. Ljudi ne znaju trebaju li raditi ili ne. To pismo ništa ne znači u pravnom smislu. Ovdje se radi o ozbiljnim stvarima, a unosi se konfuzija, igraju se velike igre.

Razgovarala: Sanja Bjelica Šagovnović

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -