Published On: Čet, stu 29th, 2012

BAŠ IZNENAĐUJUĆE: SAD protiv novog statusa Palestine u UN-u

Sjedinjene Države glasovat će protiv toga da se Palestini dodijeli status države promatrača u Ujedinjenim narodima, rekla je glasnogovornica američkog State Departmenta Victoria Nuland na konferenciji za novinare.

Odlučno se protivimo toj inicijativi, dodala je. Velika Britanija najavljuje suzdržanost, a Rusija, Francuska i Španjolska podupiru inicijativu.

Washington drži da palestinska država može nastati samo na temelju izravnih pregovora Palestinaca i Izraelaca, koji su prije dvije godine zašli u slijepu ulicu.
Palestinci koji u UN-u imaju status “subjekta promatrača” zatražit će sutra u Općoj skupštini UN-a da im se dodijeli status “promatrača, države nečlanice”.
U tome očekuju potporu većine od 193 zemlje u Općoj skupštini, ali nailaze na protivljenje SAD-a i Izraela.

Velika Britanija, uz Francusku članica UN-ova Vijeća sigurnosti iz Europe, zaprijetila je da će se suzdržati ako se ne ispune neki uvjeti, napose ako se Palestinci odmah ne vrate za pregovarački stol u vezi s uspostavom palestinske države. Francuska je nakon otezanja naposljetku najavila da će odobriti taj novi status. Rusija će glasovati za novi status, a Njemačka je dala do znanja da neće “odobriti” rezoluciju, ne rekavši ipak hoće li je odbiti ili će se suzdržati.

0 0 glasovi
Ocjena članka
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare