Published On: Čet, stu 29th, 2012

BAŠ IZNENAĐUJUĆE: SAD protiv novog statusa Palestine u UN-u

Sjedinjene Države glasovat će protiv toga da se Palestini dodijeli status države promatrača u Ujedinjenim narodima, rekla je glasnogovornica američkog State Departmenta Victoria Nuland na konferenciji za novinare.

Odlučno se protivimo toj inicijativi, dodala je. Velika Britanija najavljuje suzdržanost, a Rusija, Francuska i Španjolska podupiru inicijativu.

Washington drži da palestinska država može nastati samo na temelju izravnih pregovora Palestinaca i Izraelaca, koji su prije dvije godine zašli u slijepu ulicu.
Palestinci koji u UN-u imaju status “subjekta promatrača” zatražit će sutra u Općoj skupštini UN-a da im se dodijeli status “promatrača, države nečlanice”.
U tome očekuju potporu većine od 193 zemlje u Općoj skupštini, ali nailaze na protivljenje SAD-a i Izraela.

Velika Britanija, uz Francusku članica UN-ova Vijeća sigurnosti iz Europe, zaprijetila je da će se suzdržati ako se ne ispune neki uvjeti, napose ako se Palestinci odmah ne vrate za pregovarački stol u vezi s uspostavom palestinske države. Francuska je nakon otezanja naposljetku najavila da će odobriti taj novi status. Rusija će glasovati za novi status, a Njemačka je dala do znanja da neće “odobriti” rezoluciju, ne rekavši ipak hoće li je odbiti ili će se suzdržati.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare