Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

BAŠ IZNENAĐUJUĆE: SAD protiv novog statusa Palestine u UN-u

Must Read

Sjedinjene Države glasovat će protiv toga da se Palestini dodijeli status države promatrača u Ujedinjenim narodima, rekla je glasnogovornica američkog State Departmenta Victoria Nuland na konferenciji za novinare.

Odlučno se protivimo toj inicijativi, dodala je. Velika Britanija najavljuje suzdržanost, a Rusija, Francuska i Španjolska podupiru inicijativu.

Washington drži da palestinska država može nastati samo na temelju izravnih pregovora Palestinaca i Izraelaca, koji su prije dvije godine zašli u slijepu ulicu.
Palestinci koji u UN-u imaju status “subjekta promatrača” zatražit će sutra u Općoj skupštini UN-a da im se dodijeli status “promatrača, države nečlanice”.
U tome očekuju potporu većine od 193 zemlje u Općoj skupštini, ali nailaze na protivljenje SAD-a i Izraela.

Velika Britanija, uz Francusku članica UN-ova Vijeća sigurnosti iz Europe, zaprijetila je da će se suzdržati ako se ne ispune neki uvjeti, napose ako se Palestinci odmah ne vrate za pregovarački stol u vezi s uspostavom palestinske države. Francuska je nakon otezanja naposljetku najavila da će odobriti taj novi status. Rusija će glasovati za novi status, a Njemačka je dala do znanja da neće “odobriti” rezoluciju, ne rekavši ipak hoće li je odbiti ili će se suzdržati.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Crook likely decided the presidential election. But not in the way he intended…

On the German portal FOKUS, psychologist and professor Dr. Florian Becker analyzes events in the USA: Dramatic Incident In the USA,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -