Published On: Čet, stu 29th, 2012

U ZEMLJI JEDNOUMLJA: Izetbegović pozvao slovačkog veleposlanika zbog izjave predsjednika Slovačke Ivana Gašparovića

ivan-i-miloradRezervni ošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputio je danas poziv veleposlaniku Slovačke u Bosni i Hercegovini Miroslavu Mojžiti za hitan sastanak, saznaje agencija Anadolija (AA).

Veleposlanik Mojžita trebao bi Izetbegoviću pružiti objašnjenja u vezi s današnjim izjavama slovačkog predsjednika Ivana Gašparoviča u Banja Luci, koji je usporedio Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinusa Slovačkom i Češkom, zemljama koje su se mirno razdružile iz nekadašnje zajedničke države.

Osvrčući se na političke prilike u BiH, koje su bile jedna od tema razgovora, Gašparovič je kazao da je s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom govorio „o dobroj suradnji između Slovačke i Češke Republike, i u tom kontekstu, i o suradnji Bosne i Hercegovine i Republike Srpske”.

„Ako je uspješna RS, bit će uspješna i BiH, a uvjeren sam, i zapadni Balkan. Zato i ovisi od političara u ovim zemljama do koj
e su mjere spremni na suradnju  i traženje konsenzusa”, istakao je Gašparovič.

Na dva puta ponovljena pitanja novinara da se odredi o svojoj izjavi, slovački predsjednik je kazao tek da su „RS i BiH, kao i Slovačka i Češka, po mnogo čemu slične”.

Dodik i Gašparovič razgovarali su i o potrebi jačanja gospodarske suradnje RS-a i Slovačke te izrazili spremnost da tome dadnu svoj puni doprinos.( AA)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare