Published On: Čet, stu 29th, 2012

S dnevnog reda Vijeća ministara skinut nacrt zakona o rtv kanalu na hrvatskom jeziku

Na prijedlog ministra prometa i komunikacija BiH Damira Hadžića, a uz podršku dva ministra iz reda bošnjačkog naroda, ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije i ministra sigurnosti Fahrudina Radončića, s dnevnog reda današnje sjednice Vijeća ministara BiH skinut je Nacrt zakona o RTV kanalu na hrvatskom jeziku, saznaje “Dnevni avaz”.

Ovaj nacrt zakona pripremilo je Ministarstvo prometa i komunikacija iz bivšeg saziva, a nacrtom je predviđena uspostava zasebnog radijskog i televizijskog kanala na hrvatskom jeziku. Radi se o prijedlogu starom nekoliko godina.

Hadžić: Strukovni problem, ne politički

Predsjedavajući Vijeće ministara BiH Vjekoslav Bevanda je samoincijativno i bez konsultacija uvrstio prijedlog ove tačke na dnevni red bez teksta rješenja i bez prethodno obavljenih konsultacija s nadležnim ministrom komunikacija i prometa BiH Damirom Hadžićem, priopćeno je iz Hadžićeva ureda.

“Želimo informirati javnost da materijal Nacrta zakona o RTV kanalu na hrvatskom jeziku ne postoji niti je ovo ministarstvo predlagač zakonskog materijala”, istakao je ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić, priopćeno je iz  resornog ministarstva.

Pitanje RTV kanala na hrvatskom jeziku i uopće djelovanja Javnog RTV servisa, kako se navodi,  potrebno je posmatrati s aspekta struke, a ne politike, te je, stoga, Hadžić kazao da ne želi i da neće dozvoliti nepotrebno podizanje političkih tenzija o tom pitanju.

Podsjetio je da se Nacrt zakona o RTV kanalu na hrvatskom jeziku nalazi u programu rada prethodnog saziv Vijeća ministara BiH za 2012. godinu, ali je naglasio i da je Program rada VMBiH za 2012. godinu dokument Vijeća ministara iz tehničkog mandata.

“Tadašnji ministri SDA i Stranke za BiH su očito bili suglasni s ovakvim rješavanjem pitanja RTV kanala na hrvatskom jeziku, ali i pitanja načina rada Javnog RTV servisa i sustava”, kaže ministar Hadžić.

On dodaje da materijal o Nacrtu zakona o RTV kanalu na hrvatskom jeziku ne postoji te da nije pripreman u Ministarstvu komunikacija i prometa BiH. Nacrt zakona ne postoji ni u pisarnici Glavnog tajništva Vijeća ministara BiH.

Zbog svega navedenog, a u nedostatku relevantnih podataka, Vijeće ministara BiH je jednoglasno potvrdilo skidanje ove točke s dnevnog reda sjednice, priopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH će problematiku djelovanja javnog servisa i odgovarajućih zakonskih rješenja, kako se navodi,  pripremati u suradnji s Europskom komisijom i relevantnim preporukama o radu javnog servisa.

“Umjesto razgovora o mogućim etničkim kanalima naša prioritetna obveza je da u skladu s preuzetim međunarodnim obavezama završimo reformu Javnog RTV servisa i formiramo korporaciju javnih emitera. To je preduvjet za uspješnu realizaciju projekta digitalizacije koji omogućava sasvim nove i brojne perspektive u sektoru radiodifuzije”, zaključio je Hadžić.(Fena)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare