Utorak, 18 lipnja, 2024

ZIJAD OD LJUBLJANE: ‘Hrvati žele Veliku Hrvatsku i kompleksaši su, a vodi ih najgora vlada dosad’

Must Read

Ovo su riječi Zijada Bećirovića, direktora ljubljanskog Instituta za međunarodnu politiku.

U želji za izbornom pobjedom hrvatska vlada zauzima nacionalističke pozicije zbog čega Hrvatskoj prijeti izolacija, ocijenio je u srijedu direktor ljubljanskog Instituta za međunarodnu politiku i pohvalio ‘spretne’ i ‘umjerene’ poteze slovenskog premijera Mire Pahora čime Slovenija, po njemu, dokazuje da opravdano pripada ‘civiliziranom klubu’, Europskoj uniji i NATO-u.

U glavama hrvatskih političara još postoji ideja ‘velike Hrvatske’, a s malim zemljama koje imaju takve komplekse teško je razgovarati, kazao je u duljem razgovoru za 3. program Televizije Slovenija direktor Instituta za balkanske i europske studije dr. Zijad Bećirović.

Po njegovim je riječima vlada premijera Milanovića ‘najgora’ hrvatska vlada do sada i ona popušta nacionalističkim pobudama sve kako bi ostala na vlasti, makar Hrvatska došla u izolaciju i prokockala međunarodni ugled.

Bećirović je kazao da povlačenje austrijskog OMV-a iz programa istraživanja ugljikovodika u Jadranu zbog neriješenog graničnog prijepora Hrvatske i Crne Gore ilustrira takvu njegovu tvrdnju.

Rekao je da i EU teško komunicira s Hrvatskom u kojoj je velika politička polarizacija, neprimjerena Uniji u kojoj vlada bogatstvo različitosti. U Hrvatskoj političku polarizaciju ilustrira i to da premijer i predsjednica međusobno ne komuniciraju, rekao je.

To što je Sabor o pokretanju izlaska iz arbitraže donio jednoglasnu odluku Bećirović je nazvao ‘refleksom iz 90-ih godina’ i ‘napinjanjem mišića’ prema Sloveniji.

Dodao je da će ‘na žalost’ spor oko arbitraže najviše naštetiti međusobnim ekonomskim interesima, no da ne može isključiti niti događaje u kojima bi slovenski turisti u Hrvatskoj bili izloženi incidentima.

Na pitanje treba li Slovenija kao protumjeru blokirati ulazak Hrvatske u Schengenski prostor, Bećirović je rekao da Slovenija ne treba odgovarati na takav način nego se ponašati civilizirano. No Hrvatska ima konflikte sa svim susjedima i mnoge ilegalne prijelaze s Bosnom i Hercegovinom na vrlo dugoj granici te bi premještanje Schengena sa slovensko-hrvatske na hrvatsko-bosansku granicu bilo riskantno za EU, smatra Bećirović koji ne vjeruje da će Hrvatska tako brzo u Schengen kako najavljuju njezini političari.

Direktor Međunarodnoga instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane Zijad Bećirović je slovenski državljanin. Institut se bavi problematikom Balkana, ‘Bliskog istoka Europe’ i drugim međunarodnim pitanjima, a posebno je usmjeren na BiH i problematiku integracije muslimana u Europi.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NE POŠTUJE NITI KRALJA CHARLESA: Je li Murphey Cikotić baš morao doći na proslavu njegovog rođendana?

Rođendan kralja Charlesa proslavljen je i u BIH. Tu su se skupili uglednici koji nešto predstavljaju i nešto korisno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -