Tko zastupa radnike s većinskih hrvatskih područja u F BiH?

Opće je poznato da Savez samostalnih sindikata BiH, iako u nazivu ima ime države Bosne i Hercegovine zastupa interese radnika samo na većinski bošnjačkim područjima u jednom entitetu -Federaciji BiH. Ova činjenica otvara pitanje tko, onda, zastupa radnike s većinski hrvatskih područja u F BiH?, piše Hrvatski Mediski Servis.

Nominalno to je Unija neovisnih sindikata u FBiH, koja okuplja čak 19 sindikalih organizacija, među kojima su sindikati osnovnih i srednjih škola u Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadnohercegovačkoj i Srednjebosanskoj županiji. U okviru ove sindikalne asocijacije djeluju i sindikati Aluminija, Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, radija Herceg Bosne, Zračne luke Mostar, Sokola, Žitoprometa, Laste iz Čapljine i mnogi drugi.

Nije, međutim, poznato da je i jedna od ovih sindikalnih organizacija iskazala svoj stav o prijedlogu novog zakona o radu, kao ni Unija neovinsih sindikata u F BiH.

Aktivnosti ove sindikalne asocijacije, koja je okupljala tisuće radnika na većinski hrvatskim područjima “zamro” je, nakon što se njezin predsjednik prof. Josip Milić povukao iz javnosti. To se dogodilo netom nakon što je napadnut bejzbol palicom u dvorištu mostarske gimnazije fra Grge Martića u Mostaru, u kojoj predaje filozofiju, sredinom veljače 2014. godine.

Sindikalni lider prof. Josip Milić do tada je često bio na čelu sindikalnih prosvijeda i redovito u ulozi sindikalnog pregovarača.

Netom prije formiranje Platformaške vlasti u F BiH Milić se priključio HSP BiH, stranci u kojoj je njegov brat Petar nakon prisajedinjenja njegovih “Hrvatskih demokršćana” Jurišićevim “pravašima” dobio mjesto glavnog tajnika.

Sudjelovanje HSP BiH u vlasti F BiH bez izborne podrške hrvatskih birača većina Hrvata smatrala je izdajom, a Josip Milić je svojim angažmanom u HSP-u izgubio kredibilitet sindikalnog lidera.

Nakon što je napadnut, a napadač na njega ni do danas nije otkriven, Milić se ne samo prestao pojavljivati kao vođa sindikata, već se potpuno povukao iz javnosti, a istovremeno je i prestala svaka aktivnost Unije neovisnih sindikata na čijem je čelu. Ova sindikalna organizacija od tada ne samo da ne organizira prosvijede i štrajkove, već se uopće ne oglašava u javnosti- čak ni priopćenjima, podsjeća Hrvatski Medijski Servis.

Na web stranici Unije neovisnih sindikata u F BiH zadnja vijest je objavljena 6. studenog 2013. Nije poznato je li Josip Milić još uvijek predsjednik Unije neovisnih sindikata u F BiH. Na web stranici ove sindikalne organizacije stoji da jeste.

Čudno je kako ni jedna od 19 sindikalnih organizacija ne inicira sazivanje Skupštine Unije neovinsih sindikata i ne pokrene pitanje aktiviranja postojećeg ili izbora novog vodstva ove sindikalne organizacije, kako bi ostvarivali svoju misiju zaštitete i borbe za prava radnika./HMS/