Published On: Pet, sij 11th, 2019
#3rd | By Desk

ZHŽ Evo tko je izabran u Dom naroda, Jelčić se ispričao novinarima i zastupnicima

Skupština Županije Zapadnohercegovačke na današnjoj sjednici u Širokom Brijegu izabrala je izaslanike u Dom naroda Parlamenta Federacija BiH. Kako javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa izabrani su Zdravko Bešlić, Tomislav Mandić i Marija Iličić, svi iz HDZ-a BiH.

Na početku sjednice predsjednik Skupštine Županije Zapadnohercegovačke Ivan Jelcic ispričao se medijima i zastupnicima što novinari nisu pozvani na prethodnu sjednicu Skupštine kada se usvajao Proračun Županije. “Ljudska je greška i više se takve stvari neće događati”, poručio je Jelčić.

Mandatno imunitetno povjerenstvo donijelo je odluku o prestanku mandata Zdenka Ćosića, Tonija Kraljevića i Ružice Mikulić. Umjesto njih mandate su dobili Ružica Galić, Ivo Sesar i Stjepan Vlašić.

Skupština ZHŽ. Foto: B. Galić/ HMS

Zastupnici su svečano prisegnuli da će povjerenu im dužnost obavljati savjesno i odgovorno.

Središnje izborno povjerenstvo ovjerilo je četiri kandidacijske liste iz hrvatskog naroda za Dom naroda Federacije. Prva je kandidacijska lista koju je podnijela Hrvatska demokratska zajednica i HKDU BiH, a na njoj su Zdravko Bešlić, Damir Jurišić i Žana Miličević.

Druga je kandidacijska lista izaslanika Tomislava Mandića na kojoj su Tomislav Mandić, Ivan Damjanović i Klaudija Skoko.

Treća kandidatska lista iz ZHŽ koju je SIP BiH ovjerio je kandidacijske lista Hrvatske stranke prava na kojoj je Zvonko Jurišić, a četvrtu kandidacijsku listu je podnijela zastupnica Marija Iličić i na njoj su Marija Iličić i Ivan Leko.

Skupština ZHŽ. Foto: B. Galić / HMS

Zastupnici su pristupili pojedinačnom glasovanju da bi izabrali izaslanike u Klub Hrvata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH na za to posebno pripremljenom biračkom mjestu u skupštinskoj dvorani.

Nakon polusatne pauze za prebrojavanje glasačkih listića prisutnima se obratio Ivan Damjanović, predsjednik skupštinskog odbora za izbor i imenovanje. Lista Marije Iličić osvojila je 6 glasova, lista Tomislava Mandića 7 glasova, lista HDZ-a BiH i HKDU-a 7 s nositeljem Zdravkom Bešlićem 7 glasova i lista Zvonke Jurišića iz HSP-a BiH 1 glas.

Ovakav zaključak Skupština je prihvatila jednoglasno tako da će izaslanici iz hrvatskog naroda iz Županije zapadnohercegovačke biti Zdravko Bešlić, Tomislav Mandić i Marija Iličić, svi iz HDZ-a BiH.

Marija Iličić, novoizabrana izaslanica u Domu naroda Parlamenta Federacije kratko je kazala novinarima da će predano raditi na zaštiti nacionalnih interesa Hrvata u Bosni i Hercegovini. /B. Galić/HMS/