Published On: Čet, pro 20th, 2012

Žensko poduzetništvo: Mašta i malo vjetra u leđa

Gospođa Janja iz Istočnog Sarajeva mogla je biti samo jedna od mnogih koje dijele sudbinu otpuštenih radnica iz nekadašnjih privrednih giganata. Kao bivša uposlenica fabrike Žica, njena je realna budućnost bila biro za zapošljavanje i saznanje da joj, kao radnoj snazi u srednjim godinama, niko više neće ponuditi posao. Ipak, postoji i druga opcija, usljed sveopće letargije, često nevidljiva.
Danas je Janja Kutlača uspješna mala poduzetnica, a na svom imanju u Kasindolu, uz pomoć sina uzgaja gliste i proizvodi humus za koji joj ne manjka kupaca. Ona je jedna od petnaest žena koje su korisnice sredstava ‘Interventnog fonda za žensko poduzetništvo’, projekta kojeg već drugu godinu sprovodiUdruženje Infohouse i Fondacije CURE, i koji je danas predstavljen u Sarajevu.  

Nakon što je dobila sredstva iz ovog fonda, Irma Markić iz Sarajeva, kao samohrana majka, ima veliku brigu manje – sebi je ‘napravila’ posao. Za naš portal priča kako joj je uspjelo otvoriti mali kozmetički salon:

“Imala sam ušteđenih 500 KM. Uz to sam dobila sredstva Interventnog fonda u iznosu od 1500 KM, a sreća je da imam i dobre prijatelje koji su mi na poklon odlučili pomoći u molerskim radovima i uređenju enterijera. Pošto posjedujem diplomu kozmetičarke, sve ove komponente su se podudarile i uspjelo mi je da otvorim mali salon”.
Ove je godine na natječaj za dodjelu sredstava prijavljeno je čak 368 projekata. Ovo svjedoči o ogromnom potencijalu u ženskom poduzetništvu koji je, nažalost, često društveno neprepoznat.
U Fondaciji CURE i Infohouseu kažu kako je bilo veoma teško odabrati samo 15 uspješnih projekata, a među njima, između ostalog našli su se i dekoracija zidova, internet portal, proizvodnja šampinjona, kreiranje modne linije za žene, kao i škola košarke za djevojčice.
Jadranka Miličević, direktorica Fondacije CURE kaže kako je sljedeći korak na kojem treba raditi šira zajednica – omogućavanje poreskih olakšica za projekte samozapošljavanja žena.

V.A.Z., Radiosarajevo.ba
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare