Subota, 15 lipnja, 2024

Vladajuća šestorka do kraja godine planira provesti mostarski dogovor

Must Read

Lideri šestorke su sami sebi postavili cilj da se do 21. prosinca preciziraju svi detalji vezano uz uspostavu mehanizma koordinacije s EU. Uz provedbu presude “Sejdić i Finci” ovo je jedini preostali uvjet za uspješnu provedbu Mape puta, koja će omogućiti dobivanje kandidacijskog statusa BiH u EU, piše Večernji list.
Prema dostupnim podacima, mehanizam koordinacije je skoro u potpunosti usuglašen i ostalo je samo nekoliko tehničkih stvari da se riješe na sastanku kojim će predsjedati prvi čovjek Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda.
Drugi uvjet iz Mape puta, a to je provedba presude “Sejdić i Finci”, ipak će se rješavati u idućoj godini. Šestorka je, navodno, spremna odmah nakon blagdana intenzivirati razgovore o ovom pitanju.
U međuvremenu bi se trebala okončati provedba većeg dijela sporazuma SDP-a i SNSD-a koji su prihvatile i ostale stranke vladajuće koalicije. Već na sljedećoj sjednici Vijeća ministara očekuje se rasprava o paketu zakonskih prijedloga iz ovog međustranačkog sporazuma. Postoji realna mogućnost da neki od njih budu usvojeni u Parlamentu BiH do kraja godine.
Riječ je o izmjenama Izbornog zakona, te zakona koji se tiču izbora i imenovanja tužitelja, funkcioniranja Vanjskotrgovinske komore i Centralne banke BiH. Ovdje bi glavni problem mogla biti blokada usvajanja zakona u Domu naroda, gdje SDA ima mogućnost uskraćivanja kvoruma za odlučivanje.
No, kako bi to bila jasna opstrukcija funkcioniranja državnih institucija, koja potpada pod antidaytonsku aktivnost, mnogi smatraju da će se SDA ipak uzdržati od takvih poteza.
Dva HDZ-a unutar vladajuće većine inzistiraju da se istodobno s ovim pitanjima, riješi i problem rekonstrukcije izvršne vlasti u Federaciji BiH. Za hrvatske stranke je od krucijalnog značaja da se konačno riješi ovaj problem i omogući strankama koje imaju legitimitet hrvatskog biračkog tijela puno sudjelovanje u vlasti na entitetskoj razini.
Bez ulaska dva HDZ-a i SBB-a u izvršnu vlast na razini Federacije BiH, funkcioniranje vladajuće koalicije neće biti potpuno. To je, kako doznajemo, vrlo jasno istaknuto i na zadnjem neformalnom sastanku šestorke u Sarajevu.(Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Politico: EU htjela uvesti sankcije na ruski plin. Nikad nećete pogoditi koja zemlja je blokirala tu odluku

Zemlje Europske unije se jučer nisu uspjele dogovoriti o novim sankcijama protiv unosnog ruskog sektora ukapljenog prirodnog plina, navodi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -