Published On: Čet, pro 20th, 2012

OSVRT IZ NIČIJEG UGLA: Djed mraz, Naša stranka, SDA i Arzija Mahmutović… Sve u jednom!

Čitam jučer priopćenje  KO SDP povodom odluke općinskog suda u Sarajevu da se na mjesto direktorice JU Djeca Sarajeva vrati bivša direktorica te ustanove Arzija Mahmutović. U pismenost saopćenja ne treba ulaziti, ali u sadržaj svakako treba.
Ni jednog trenutka nemam namjeru braniti Našu stranku od, nimalo ugodnih, kvalifikacija koje im imputira SDP, ali imam namjeru istražiti povezanost Djeda mraza, Arzije Mahmutović, SDA i Naše stranke.
Piše: Sanja VLAISAVLJEVIĆ l poskok.info
Vijest da se Arzija Mahmutović treba vratiti na svoje radno mjesto nije donijela Naša stranka nego dnevne novine. Odluku o povratku te žene na posao nije napisao novinar niti jedne dnevne novine, nego Općinski sud. U svim demokratskim zemljama svijeta, odluke suda se ne komentiraju nego sprovode. Pa čak da Naša stranka ili bilo koja druga napiše saopćenje skvašeno suzama zbog toga, ili recimo saopćenje u kojemu navodi da je riječ o još jednoj pobjedi pravne države nad protivazakonitim smjenama i otkazima koje je provodio prethodni saziv Vlade kantona Sarajevo, to nema nikakve veze sa odlukom suda.
I da se ne lažemo, nije ovo prva odluka suda kojom se pobija, hm ne smijem reći protuzakonito, je l’ da, ali eto smijem, samovoljno donošenje otkaza dojučerašnje kako Vlade KS, tako i njihovih satelita po sarajevskim školama. Evo. u svega mjesec-dva sud je donio presude da se na radno mjesto vrate direktor Muzičke škole Meša Bajraktarević kojega je ni manje ni više nego Vlada na čelu sa premijerom Fikretom Musićem promptno sklonila sa radnog mjesta.
Prije par dana sud je donio odluku da na radno mjesto mora biti vraćena Nerma Bešović, IB koordinatorica kojoj je esdepeova direktorica, (čiji je reizbor za mjesto direktora Druge gimnazije u Sarajevu pun puncat mahinacija i zakonskih propusta napravljenih opet pod palicom premijera Musića i ministra Oručevića, koji slovi kao plagijator u znanstvenim krugovima), Aida Arnautović, dok je ova bila na bolovanju zbog mobinga u istoj školi, dala otkaz. Istina, danas je Bešović u školi, ali i dalje ne na svom radnom mjestu, jer odluke suda esdepeov kadar ni najmanje ne zanimaju.
I konačno sud je donio odluku da Arzija Mahmutović mora biti vraćena na radno mjesto ali esdepeovci opet žele biti iznad zakona. Ha, pa to je skandalozno i nema nikakve veze sa demokracijom. Ali ko kaže da je esdepe demokratska partija uopće. To je partija Šefa, velikog Šefa, koji je iznad zakona, a čiji poslušnici rade kako Šef kaže. Ko bi inače u ime demokratskih principa uopće napisao saopćenje koje nam je danas potureno na čitanje?
Zamjeri esdepe, i to javno, da su oni iz Naše stranke i SDA vodili računa „isključivo o pojedinačnim interesima svojih pregovarača, a da su totalno odustali od svojih principa“. Ovo mora da je neka šala. A esdepe vodi računa o principima?!  Ma vodi, šuti Sanja, vodi. Borili su se svim silama da Radončić nikada ne bude ministar sigurnosti BiH, da Dodika smaknu sa političke scene, da Čović ostane vječno u zatvoru, da čelna radna mjesta zauzmu sposobni…
Pa nikada Lagumdžija, čisto zbog principa, ne bi predložio Radončića za ministra sigurnosti. Nikada! To bi mogli samo ovi iz Naše stranke, SDA, SDU ili neki drugi beskarakterni i neprincipijelni političari. I ne, ne želim ni jednog trenutka reći da je Dodika trebalo skloniti sa političke scene jer je on izabran legitimno i legalno, da Radončić nije trebao biti ministar sigurnosti jer ima više glasova svojih birača nego što je ikada Lagumdžija imao, ili da Čović nije respektabilan politički sugovornik jer je i on izabran voljom Hrvata… Eh, jedino ko je neprincipijelno na čelnim pozicijama i kojega ni članovi partije ne biraju, ali ga se boje, jeste baš Lagumdžija. Ali koga za to briga u esdepeu. Zna se ko je Šef.
 
I konačno, KO SDP saopćava da je Naša stranka pristala čak i na „manje agresivno prisustvo Djeda Mraza u Sarajevu“. E, priča o Djeda Mrazu i Novoj godini u Sarajevu je uistinu posebna priča. Gradom ne vladaju ni SDA niti Naša stranka, niti SDU, nego SDP. Grad deset dana pred Novu godinu izgleda kao poslije nuklearne katastrofe. Prljav, mračan, neokićen, neosvjetljen…crna rupa Evrope. U bijelom parku jednom sasvim malom parku, postavljen je zimski grad i to je novogodišnji ugođaj. Pa svugdje u Regionu već mjesec dana sve sija. Izlozi su ukrašeni i okićeni. Najavljena su novogodišnja  a ne sezonska ili predsezonska sniženja. Postavljena klizališta ispred svakog tržnog centra. Božićne i novogodišnje čestitke se mogu kupovati na svakom koraku. Najljepši novogodišnji nakit se nalazi u knjižarama i tržnim centrima…
A u Sarajevu stoji davno smrznuti i umrli Sveti Nikola ispred Imperijala. Sjećam ga se još dok sam bila dijete, stajao je tamo isti taj Sveti Niko. Unutra sakrivena neka jelka. Svjetiljke postavljene u Ferhadiji i Titovoj ulici, još za prethodni Bajram stoje na istom mjestu ali kao mrtvi svjedoci svjetlosti. Jelka ispred zgrade Predsjedništva kao oronula grofica bez igdje ičega na sebi. Svjetiljke na drveću davno zaboravljene. Čak niti dvije malecke ulice pored Katedrale nemaju ukrase, što je minimum poštovanja prema sarajevskim katolicima koji se raduju Božiću, nego će opet ukrasi i svjetla biti postavljeni 23.12. kako bi ovi bili ušutkani od mogućih prigovora.
A Djed Mraz nesretnik protjeran, ali ne satrapima, krampusima ili nemanima iz SDA ili Naše stranke, nego onim iz SDP-a. Nema više podjele novogodišnjih paketića u institucijama i preduzećima uz priredbe nego uz obavijesti onako nevidljivo napisanim da će biti podijeljeni negdje u holu institucije. Eto tako će ovih dana biti podijeljeni paketići na jednoj sarajevskoj visokoškolskoj ustanovi na čijem čelu nije kadar iz SDA ili naše Stranke…
Dakle Arzija, Naša stranka, SDA i SDU nemaju nikakve veze sa ovom čemernom slikom Sarajeva pred božićne i novogodišnje praznike, nego SDP, nažalost.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare