Published On: Tue, May 21st, 2019

Željana Zovko na N1: Hrvati Herceg-Bosnu nose u srcu

“Herceg-Bosna je ušla u sastav Federacije BiH, u pojedinim županijama i danas su na snazi zakoni iz Herceg-Bosne. Herceg-Bosna nije nešto negativno”

Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu i kandidatkinja na listi HDZ-a za Europski parlament, danas je gostovala u programu Dan uživo N1 televiziji.

“Imala sam razgovore s nizom ljudi koji imaju hrvatsko državljanstvo u BiH. Obavila sam razgovore u cijeloj BiH, kontinuirano boravim i razgovaram s Hrvatima koji su zainteresirani dati svoj glas. To su izuzetno značajni izbori za Hrvate i one državljane koji mogu birati svoje predstavnike u EU parlamentu”, kazala je Zovko.

Važnost izbora za EU parlament za Hrvate u BiH

“Prioritet i izborni program HDZ Hrvatske bio je ravnopravnost Hrvata u BiH i europski put BiH. Premijer Plenković otvorio je vrata i omogućio tadašnjem predsjedatelju Čoviću da preda aplikaciju BiH za EU u trenucima kada su svi glasovi sa strane bili skeptični prema ovome potezu. Da u tom trenutku se nisu otvorila vrata, BiH danas ne bi bila potencijalni kandidat za europsko članstvo. Moj ulazak u Europski parlament je nastavak ideje da se BiH što prije omogući kandidatski status. Mi smo radili na tome da se sve teme koje se tiču BiH i njenog europskog puta budu u fokusu i da BiH ne bude ispod radara. I moja zadaća je bila staviti fokus na to koliko se treba pomoći BiH i vratiti je na europski put”, dodala je Zovko.

Bliskost i veza s BiH

“Ja BiH sam bila bliska i uvijek ću biti bliska s BiH. Tu sam rođena i sve sam učinila da BiH ostvari imidž svoj vani. Sve ono što radim je usmjereno da BiH nađe svoj smiraj i put i izađe iz letargičnog stanja u koje je zapala u posljednjih 25 godina i ono što činim kroz svoju ulogu je na dobrobit BiH i treba biti prepoznato kao takvo”, kazala je Zovko.

Herceg-Bosna nije nešto negativno

Na konstataciju novinarke Hane Sokolović kako je kontradiktorno da je na predizbornom skupu HDZ-a u Zagrebu Angela Merkel govorila protiv nacionalizma, dok je na istom skupu izvedena pjesma Marka Perkovića Thompsona ‘Lijepa li si’ u kojoj se spominje Herceg-Bosna zastupnica Zovko odgovorila je kako je to pjesma koja širi ljubav među Hrvatima gdje god bili.

“Hrvati nose Herceg-Bosnu u srcu i s tom pjesmom se bude. Herceg-Bosna je ušla u sastav Federacije BiH, u pojedinim županijama i danas su na snazi zakoni iz Herceg-Bosne. Herceg-Bosna nije nešto negativno”, poručila je Zovko!

Vrisak.info