Published On: Mon, Aug 5th, 2013

Želimo najbolje odnose s Crnom Gorom

Srbijasnki premijer Ivica Dačić izjavio je da Srbija želi najbolje odnose s Crnom Gorom i najavio da će u rujnu službeno posjetiti Podgoricu, nakon čega će crnogorski premijer Milo Đukanović doći u uzvratnu posjet Beogradu.

“Mi smo u stalnim kontaktima s crnogorskim vodstvom u želji da naši odnosi budu relaksirani, da ne bude nikakvih dilema ugrožava li Srbija crnogorsku neovisnost – ne ugrožava. Mi ne smatramo da Crna Gora i Srbija trebaju obavezno živjeti u jednoj državi, to je odluka crnogorskih i srpska građana, ali moramo imati dobre odnose “, kazao je Dačić u nedjelju novinarima u Beranama, gdje je nazočio liturgiji, povodom osam stoljeća manastira Đurđevi stupovi, javio je Tanjug.

On je naveo da nema bližih država od Srbije i Crne Gore, a naroda od srpskog i crnogorskog.

“U tom smislu, treba rješavati sva otvorena pitanja. Nas interesira položaj Srba u Crnoj Gori, kao što, normalno, službenu Podgoricu interesira položaj Crnogoraca u Srbiji”, kazao je Dačić.

On je najavio da će u rujnu službeno posjetiti Crnu Goru, nakon čega će uslijediti uzvratni posjet Đukanovića Srbiji.

Upitan kako komentarira što liturgiji nije prisustvovao nitko od crnogorskih dužnosnika, Dačić je odgovorio da je on dobio poziv da prisustvuje liturgiji, a da je na akademiji dan ranije prisustvovao i govorio predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

“Mislim da ovakve manifestacije ne trebaju biti čimbenik razdora i razdvajanja, već promocija prijateljstva i zajedničkog života iu Srbiji iu Crnoj Gori. Ovo treba biti poticaj da odnosi Srbije i Crne Gore, odnosno srpskog i crnogorskog naroda, budu što prisniji i bliži”, istaknuo je.

Dačić je dodao da mu je drago što je mogao osobno pružiti doprinos proslavi manastira Đurđevi stupovi.

“Osam stoljeća je jubilej koji govori da mi nismo tuđini i došljaci na ovom prostoru, nego da postoji naša dugogodišnja tradicija. Ovim se trebaju ponositi i Srbija i Crna Gora, odnosno i srpski i crnogorski narod. Mislim da je to osnovna poruka koju treba promovirati “, istaknuo je Dačić.

TANJUG