Published On: Mon, Aug 5th, 2013

Svjetska ministarstva upozoravaju: BiH zemlja terorizma i mina

Sudeći prema savjetima za putovanja stranih ministarstava vanjskih poslova, sigurnosna situacija u BiH se ne poboljšava te i dalje vlada opasnost od terorizma i mina.

Naime, analizirajući tekstove od prije dvije do tri godine, može se zaključiti da je većina teksta nepromijenjena, iako je na svakoj stranici navedeno da su informacije aktualne, pišu Nezavisne Novine.

Primjera radi, Austrija za BiH, kao i prije nekoliko godina, i dalje smatra da je zemlja povišenog sigurnosnog rizika. Kao najveću opasnost navodi minska polja.

Bez poznavanja aktualne situacije, napuštanje ceste, čak i u blizini glavnog grada Sarajeva, može biti opasno po život“, upozoravaju Austrijanci. Kao i ranije, i dalje smatraju da zdravstveni sustav u BiH nije na zadovoljavajućem nivou. Po njihovom mišljenju, oko Banja Luke i Prijedora postoji rizik da dobijete meningitis, iako je od zadnjeg slučaja meningitisa prošlo više od dvije godine. Austrijanci, također, nisu promijenili loše mišljenje o našim cestama, koje su, kako ističu, u lošem stanju i nedovoljno markirane. Podsjećaju i na jedan od omiljenih “hobija” u BiH – šaranje prometnih znakova, jer upozoravaju da su često loše vidljivi.

Njemačka, kao i prije nekoliko godina, ističe da su za posjetitelje u BiH najveća opasnost nagazne mine i loše ceste. Također, upozoravaju na lošu medicinsku zaštitu.

Medicinska zaštita u zemlji i dalje se ne može usporediti sa standardima u EU. Još značajno zaostaje i u pogledu tehničkih sredstava, aparature i higijenskih uvijeta“, navode Nijemci.

Britanci, kao i ranije, upozoravaju na stalnu opasnost od terorizma, a napadi su mogući, iako ih ne očekuju. Ukoliko do njih ipak dođe, mogući su napadi na lokacije na kojima borave stranci.

Spominju i nedavne demonstracije u Sarajevu u vezi sa JMBG-om, kao i manje demonstracije u drugim gradovima.

Ove demonstracije su bile miroljubive. Moguće su i nove demonstracije. Budite na oprezu i izbjegavajte sve demonstracije“, navode na stranici.

Britanci nisu spomenuli zadržavanje političara i međunarodnih predstavnika u zgradi parlamenta tijekom spomenutih demonstracija. Kao i proteklih godina, spominju mogućnost prosvjeda povezanih sa povratkom izbjeglica i u vezi sa uhićenjem optuženih za ratne zločine.

I oni upozoravaju na minska polja, a posjetiteljima savjetuju da se ne udaljavaju od glavnih cesta. Napominju i da je u napuštenim zgradama moguće postojanje poteznih mina.

Amerikanci upozoravaju na moguću opasnost od etničkih tenzija, kao i na minska polja. Ističu da su naše ceste, iako djelomično obnovljene nakon rata, i dalje najlošije u regiji. Upozoravaju da se minska polja nalaze na 2,5 posto teritorije države, podsjećajući da je od mina stradalo 6.830 ljudi, od čega 600 smrtno.

Kao i prethodnih godina, upozoravaju da kriminalci u BiH koriste oružje u rješavanju osobnih, poslovnih i političkih razmirica. Spomenuli su i teroristički napad na američko veleposlanstvo u Sarajevu 2011. godine i ranjavanje policajca, kao i napad na Policijsku stanicu u Bugojnu 2010, kada je poginuo jedan policajac.