Published On: Mon, Aug 5th, 2013

Optužbe: Lagumdžija i Davutoglu manipuliraju žrtvama

Izjava Zlatka Lagumdžije, ministra vanjskih poslova BiH, da je u BiH tijekom rata poginulo više od 300.000 ljudi predstavlja manipulaciju žrtvama, smatra većina sugovornika. Podsjećanja radi, Lagumdžija je, zajedno s turskim ministrom spoljih poslova Ahmetom Davatoglua, u “Washington Postu” napisao tekst o potrebi zaustavljanju nasilja u Siriji i tom prilikom je povukao paralelu sa BiH.

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u parlamentu BiH, smatra da ovo predstavlja zloupotrebu pozicije ministra vanjskih poslova i da Lagumdžija treba odgovarati pred Parlamentarnom skupštinom BiH.

“On koristi mjesto ministra vanjskih poslova pokušavajući islamske zemlje da iskoristi za pridobivanje simpatija da bi se BiH pretvorila u islamsku državu. To su vrlo ozbiljne zloupotrebe”, istakla je Majkićeva.

Martin Raguž, predsjednik HDZ 1990, rekao je da nije pročitao tu izjavu, ali da se općenito zalaže da nitko ne bi trebao manipulira brojem mrtvih.

“Ja zagovaram da broj žrtava bude stvar povjesnih istraživanja i da se odmaknemo od manipulacije u dnevnopolitičke svrhe”, rekao je Raguž.

Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a u parlamentu BiH, ističe da od Nebojše Radmanovića, srpskog člana Predsjedništva, očekuje da se oglasi, jer je, kako je navela, Lagumdžija istupio kao ministar vanjskih poslova bez usaglašavanja stava s Predsjedništvom.

“Očigledno je da je ova izjava namijenjena za unutarnje političke svrhe. Podsjećam da je on jednom zamalo bio smijenjen zbog upute u vezi sa Sirijom u Ujedinjenim nacijama”, navela je Pandurevićeva.

Ševket Hafizović, delegat Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, rekao je da je brojka od 300.000 “vjerovatno prenaglašena”, te da bi u cilju utvrđivanja istine trebalo fomirati komisiju koja će utvrditi istinu.

Damir Mašić, član Predsjedništva SDP-a i glasnogovornik, rekao je da nije u BiH.

Mirsad Tokača, autor “Bosanskog atlasa mrtvih”, rekao je da je njihovo desetogodišnje istraživanje pokazalo da je u BiH poginulo oko 100.000 ljudi, od čega su 60 posto Bošnjaci.