Published On: Čet, lip 23rd, 2016

ZBOG ISTINE O ARMENSKOM GENOCIDU: Turska je zabranila ulazak u zemlju njemačkim zastupnicima i državnom tajniku

Njemački parlamentarni državni tajnik za obranu i zastupnici morali su otkazati posjet Turskoj nakon zabrane Ankare, izvijestile su njemačke vlasti dok traju njemačko-turske napetosti pošto je Bundestag priznao turski genocid nad Armencima.

Odgovarajući na upit AFP-a, njemačko ministarstvo obrane potvrdilo je da se “putovanje državnog tajnika (Ralfa) Grauksiepea i zastupnika Bundestaga u zrakoplovnu bazu Incirlik u Turskoj trenutačno ne može ostvariti kao što je prvotno bilo planirano”, dodajući da “turske vlasti ne mogu odobriti posjet u ovom času”, ne navodeći razloge tog neprihvaćanja.

Kako navodi časopis Der Spiegel u online izdanju, general Dieter Warnecke, zadužen za strateška pitanja u ministarstvu, rekao je na zatvorenoj sjednici parlamentarnog odbora za obranu da su Turci obrazložili zabranu posjeta planiranog u srpnju priznanjem armenskog genocida u donjem domu njemačkog parlamenta početkom lipnja.

U zrakoplovnoj bazi Incirliku, na jugu, stacionirani su zrakoplovi međunarodne koalicije koja se bori protiv skupine Islamske države, među kojima su i njemačka Tornada koji sudjeluju u izviđanju te zrakoplovi za opskrbu gorivom.

Nakon glasovanja u Bundestagu kojim se priznaje armenski genocid, Turska je izrazila svoje negodovanje a predsjednik Recep Tayyip Erdogan je najavio protumjere./Hina/HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>