Published On: Čet, lip 23rd, 2016

POVIJESNI DAN NE SAMO ZA UK: Britanija odlučuje o sudbini EU

LONDON – U Velikoj Britaniji se sutra održava referendum o ostanku te zemlje u Europskoj uniji ili izlasku iz nje koji bi mogao u značjanoj mjeri odrediti budućnost ne samo Britanije, već i Europe. Ishod referenduma na kojem pravo glasa ima više od 46 milijuna birača, zasad je potpuno neizvjestan, a referendumsko pitanje glasi “Da li Velika Britanija treba ostati članica EU ili napustiti EU?”.

U vodstvu podrška “BREXIT-u”

Kampanja za izlazak Velike Britanije iz EU u prednosti je za jedan bod u odnosu na rivalsku kampanju koja propagira ostanak u bloku, rezultati su najnovijeg ispitivanja agencija za istraživanje javnog mnijenja “Opinium”. Prema danas objavljenoj anketi, podrška izlasku iz Unije se povećala na 45 posto, dok se za ostanak zalaže 44 posto ispitanika. Prema prethodnoj anketi, koja je provedena od 14. do 17. lipnja, oba tabora su osvojila podršku po 44 posto ispitanika. Rezultati još tri ankete trebaju biti objavljeni tijekom večeri.

Dok se Britanci spremaju da se na referendumu izjasne o odlasku ili ostanku u EU, zemlje jugoistočne Europe strahuju, piše Deutsche Welle. Što će biti s njihovim nadama za ulazak u briselski klub u slučaju da ga London napusti? Agencija podsjeća da je šest zemalja službeno izrazilo želju da se pridruže EU: Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija – što je oko 20 milijuna ljudi.

“Pregovori o članstvu se vode sa Srbijom i Crnom Gorom, a tek bi trebali početi s Albanijom i Makedonijom. BiH i Kosovu je perspektiva članstva obećana, ali tek kada te zemlje budu spremne. Međutim, EU je odbacila bilo kakvo proširenje prije 2020. godine, pa čak i taj datum trenutno djeluje nerealno.

“Dok oni koji su za izlazak Britanije, Europsku uniju smatraju nespojivom s nacionalnim suverenitetom, mnogi na Zapadnom Balkanu – regiji rasprostranjenog siromaštva i turbulencija – blok s 28 članica vide kao svjetionik stabilnosti i prosperiteta.

Unatoč tome, entuzijazam za ulazak u EU je oslabio – zbog nevolja eurozone i izbjegličke krize u kojoj su se zemlje jugoistočne Europe osjetile ostavljene na cjedilu. ‘Brexit’ bi takva osjećanja samo pojačao, ocjenjuju regionalni političari i analitičari.

Ipak, više nego ikad, balkanski igrači imaju osjećaj da nisu prioritet za EU. To osjećanje moglo bi se pogoršati razvodom EU i Britanije. Političari koji su za izlazak Britanije kao jednu od loših strana EU su navodili njeno proširenje i isticali opasnost od masovne imigracije iz zemalja-kandidata.

Posljednja poruka EU: Ako izađeš, izašao si

Šef Europske komisije Jean-Claude Juncker izričito je naglasio da neće biti naknadnih pregovora s Britanijom nakon referenduma.

“Oni koji provode britansku politiku i britanski glasači moraju znati da neće biti nikakvih pregovora”, rekao je Juncker novinarima u Bruxellesu. Juncker je rekao da EU neće ići preko dogovora koji je britanski premijer David Cameron postigao sa svojim kolegama na summitu u veljači. “Mi smo sklopili sporazum s premijerom, dobio je koliko može dobiti, dali smo koliko možemo dati”, rekao je Juncker nakon razgovora s novim austrijskim kancelarom Kristijanom Kern. “Ako si izašao – izašao si”, rekao je Juncker, prenosi AFP.

Merkel se nada ostanku Britanije u EU

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da se nada da će se građani Britanije izabrati da ostanu u Europskoj uniji. “Naravno da želim da Britanija ostane u EU, ali odluka je na britanskim građanima”, rekla je Merkel uoči sutrašnjeg referenduma. Merkel je to izjavila novinarima poslije sastanka s poljskom premijerkom Beatom Sidle, koja je također izrazila nadu da će Britanci odlučiti da ostanu u Uniji. EU će, kazala je Sidle, poštovati ishod referenduma, ma kakav bio, prenijela je agencija AFP. Sidle je istaknula da EU treba nastaviti da se razvija i da “djeluje odlučno i jedinstveno”.