Četvrtak, 18 travnja, 2024

Zbog financijske krize, i u Hercegovini više razvoda

Must Read

U više od 80 posto slučajeva glavni razlog razvoda su financijski problemi
Do prije nekoliko godina, može se reći do rata, u konzervativnoj katoličkoj Hercegovini razvodi braka mogli su se na prste izbrojati, a sada je toga sve više. Dok je to prije bila velika sramota i grijeh, a bračna neslaganja i nepodnošljivost partnera se unatoč svoj težini kako-tako podnosili, danas su zapuhali neki novi vjetrovi i brakovi sve više pucaju. Prema podacima Centra za socijalni rad u Ljubuškom, prošle godine se u toj općini “poljuljalo” 12 brakova. Toliko je bilo zahtjeva za razvodom, međutim, od tog broja osam bračnih parova se razvelo, a četiri para su se pomirila i odustala od razvoda. U mirenju su sudjelovali i pomogli djelatnici Centra za socijalni rad kojima je to jedna od zadaća. I u ovoj godini nastavljen je trend bračnog razilaženja. Do sada, tj. za tri mjeseca, Centru za socijalni rad dostavljena su tri zahtjeva za razvodom, dva su završena, a jedan je u tijeku.

Postupak mirenja

– Posljednjih godina broj zahtjeva za razvodom braka uglavnom se kreće oko ovog broja. O tome nas obavijesti jedna od strana u braku, žena ili muškarac, vrlo rijetko netko od rodbine. Nakon toga se mi uključujemo kao ovlašteni posrednici za brakorazvod i tražimo neko rješenje prije sudskog postupka. Nastojimo da brak opstane ako je to moguće, i ako se u tome uspije, predmet ne ide na Sud. Prema našim saznanjima, gospodarska i financijska kriza je uzrok svih drugih kriza pa i bračnih. Ne mora biti da je to uvijek tako, ali više od 80 posto slučajeva to je glavni uzrok. To je naše generalno mišljenje i mišljenje svih profila stručnjaka koji rade s tim obiteljima – kaže Jozo Barišić, ravnatelj ljubuškog Centra za socijalni rad. Uzrok je nedostatak posla, parovi se međusobno optužuju – “zašto ne radi on, zašto ne radi ona” i tako počinju trzavice pa i nasilja u obitelji – ističe Barišić. U nekim slučajevima u pomoć da se brak sačuva uključuju se i uži članovi obitelji.

Pomoć stručnjaka

– Mi savjetujemo da se ne dižu tenzije i ne stvaraju konfliktne situacije, da se nastale teškoće nadiđu i prevladaju uz pomoć stručnjaka, da se potraže savjeti. Često se u konkretnim slučajevima uključuju i mjesni župnici, nekad to traže strane u braku koji su vjernici: “Dajte nam još priliku da probamo razgovarati s nekim od svećenika”. U svakom slučaju nastoji se ako je ikako moguće naći rješenje da brak opstane, posebice ako su u pitanju maloljetna djeca – objašnjava Barišić. Ako se ne uspije u mirenju i na kraju dođe do razvoda, važno pitanje je što s djecom. Ako se bivši supružnici o tome ne dogovore, tj. komu će pripasti djeca, onda djelatnici Centra za socijalni rad s njima traže odgovarajuća rješenja i predlažu Sudu tko je najprihvatljiviji da prihvati djecu i o njima se brine. Drugi roditelj kojem nisu djeca dodijeljena, dužan je plaćati mjesečnu alimentaciju u skladu sa zakonom i njegovim primanjima. Isto tako ima pravo viđati djecu i druga prava predviđena zakonom. Ponekad supružnici uzimaju odvjetnika, prije svega u slučajevima kad imaju imovinu, kako u podjeli ne bi bili oštećeni i prevareni.
– Naša ocjena je da se broj razvoda ne povećava i ne radi se o masovnoj pojavi kao što je to slučaj u nekim većim gradovima. Što se tiče starosne dobi supružnika koji se razvode, nema nekog pravila. Zadnji brakorazvod koji smo imali, radi se o osobama koje imaju 45 godina – zaključuje Barišić.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -