Published On: Sri, ruj 7th, 2016

Završen maratonski sastanak: Što su zaključili Radončić, Izetbegović i Čović?

Završen je maratonski sastanak lidera stranaka vladajuće koalicije u FBiHBakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića i Dragana Čovića u zgradi Predsjedništva BiH, kojem je prisustvovalo i petnaestak ministara te funkcionera.
Nakon sastanka, prvi se novinarima obratio predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić. On je izrazio zadovoljstvo temama koje su danas potaknute s ciljem da se ubrzano rješavaju problemi građana, kazavši da su sastanci protekli veoma konstruktivno- piše Avaz
– Današnji sastanak pozitivna je posljedica onog ranijeg dogovora nas trojice, da se mi predsjednici stranaka operativno uključimo i dinamiziramo stvari kada su u pitanju odnosi u Federaciji BiH, ne samo politički, nego i izgradnja auto-puteva, cesta, zdravstveni sektor, industrija, boračka populacija, stanje u poljoprivredi – kazao je Radončić.
Ocijenio je da su današnji razgovori prošli u jednoj vrlo konstruktivnoj atmosferi.
– Možda sam ja danas prvi put sretan da sam ušao u politiku, jer smo se bavili operativnim dogovorima. Čini mi se da ova vlast pokazuje punu odgovornost iako je vrijeme predizborne kampanje da rezultati prema građanima i reforme idu ka boljem, i tu sam apsolutni optimista. Sutra nastavljamo razgovore u 16 sati vezano za funkcionisanje državne vlasti, stanja u Vijeću ministara BiH i očekujemo vrlo konstruktivnu i radnu atmosferu – dodao je Radončić.
Čović je također izarazio zadovoljstvo ishodom sastankom, te je istakao da su određene nesuglasice koje su bile prisutne riješene ali da će koalicija SDA-SBB- HDZ nastaviti raditi kapacitetom kojim i treba da radi.
Lider SDA, Bakir Izetbegović, kazao je da su uklonjene određene pogrešene premise iz prošlosti te također izrazio zadovoljstvo ishodom sastanka. On je naveo da će koalicija nastaviti raditi za dobrobit građana u FBiH.
Kako piše Fena, Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je večeras u Sarajevu također i da su mu ambasadori SAD-a, Velike Britanije, Francuske i Italije na današnjem sastanku stranaka vladajuće koalicije u Federaciji BiH (SDA, SBB, HDZ BiH) pojasnili odluke PIC-a i istakli da nema govora o održavanju nekog budućeg referenduma o podjeli BiH.
Dodao je da neki u BiH smatraju da su dignute prevelike tenzije oko referenduma, ali da on ocjenjuje  da su te tenzije bile potrebne kako bismo shvatili svu ozbiljnost situacije.
Izetbegović je naglasio da za konflikte i probleme nije uvijek potrebno dvoje, već nekad i samo jedan koji već osmu godinu uporno pravi opstrukcije i probleme u BiH, te da je vrijeme da bude zaustavljen.
Smatra da stav koji su ambasadori iznijeli ne znači da se oni povlače kada je u pitanju već najavljeni referendum u RS-u.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>