Published On: Sri, ruj 7th, 2016

Sud: Čolović za špijunažu osuđen na tri godine zatvora

BEOGRAD – Viši sud u Beogradu potvrdio je danas nagodbu između Čede Čolovića (57) i tužiteljstva i osudio ga na kaznu zatvora od tri godine na temelju sporazuma prema kojem je Čolović priznao da je špijunirao u korist Hrvatske.
Istom odlukom sud je Čoloviću produžio pritvor koji mu je određen u nedjelju, saopšteno je iz suda.
Sudac za prethodni postupak danas je donio presudu kojom je, kako je precizirano, prihvatio sporazum o priznanju krivičnog djela zaključenog još u nedjelju 4. rujna između Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu i okrivljenog Čolovića.
Tom presudom Čolović je oglašen krivim zbog izvršenja krivičnog djela špijunaža i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine.
Rješenjem suca, Čoloviću je produžen je pritvor, koji po tom rješenju može trajati do njegovog upućivanja u zatvor, a najduže dok ne istekne vrijeme trajanja kazne izrečene u presudi, navodi se u priopćenju suda.
Tužiteljstvo je u nedjelju nakon saslušanja priopćilo da je pokrenulo istragu protiv Čolovića i predložilo da mu se odredi pritvor.
Nakon uhićenja, koje su izveli operatic BIA, tužiteljstvo je priopćilo da je riječ o osobi koja ima državljanstvo Republike Srbije i Hrvatske, koji je do 1990. godine živio i radio u Republici Hrvatskoj, nakon čega mu je mjesto prebivališta bilo u Republici Srbiji.
Mediji su prenijeli da je Čolović uhićen u okolici Beograda dok se spremao pobjeći u Hrvatsku, pošto mu je javljeno da je otkriven.
Rodom je iz sela Tepljuh kod Drniša, a prebivalište mu je u Beogradu. U Srbiju je došao kao izbjeglica u kolovozu 1995. godine u vrijeme hrvatske vojno-policijske operacije “Oluja”.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>