Published On: Sri, ruj 7th, 2016

ZAŠTO PUTIN NE UVOZI IZ BIH: Netko "naš" mu je pokušao podvaliti somalske jabuke i breskve iz Gvineje!

Ruska fitosanitarna inspekcija svoj posao u BiH okončala je još 20. avgusta, a samo nekoliko dana nakon toga objavila je i izvještaj, u kojem je ustanovila niz ozbiljnih nedostataka fitosanitarnog sistema BiH. Na taj način privremenu zabranu voća i povrća iz BiH učinila je, praktično, stalnom.
Ovakva odluka, međutim, izgleda da nije opametila pojedine nesavjesne proizvođače voća i povrća iz BiH. Da je stanje u fitosanitarnom nadzoru BiH katastrofalno, potvrđuje i najnovija informacija iz Rusije. Tako je prije nekoliko dana na poligonu u blizini ruskog grada Smoljensk uništeno više od 19 tona jabuka iz BiH. Ne radi se o provedbi uvjeta privremene zabrane, već o novom slučaju reeksporta voća preko teritorije naše države.
Tih 19 tona jabuka, naime, uvezeno je na teritoriju Ruske Federacije iz Bjelorusije, a praćeno je fitosanitarnim certifikatom naše države. Službenici ruske carinske službe naknadnom provjerom utvrdili su da se radi o 19 tona somalskih jabuka.
– Kako su ustanovili pripadnici ruske federalne fitosanitarne službe „Rosseljnadzor“, više od 19 tona jabuka u jednoj pošiljci uvezeno je u Smoljensku regiju iz Bjelorusije, a praćene su falsificiranim reeksportnim certifikatom Bosne i Hercegovine – navodi se u saopćenju „Rosseljnadzora“.
Nakon potvrđivanja porijekla sve jabuke su na odgovarajući način uništene na specijalnom poligonu u blizini Smoljenska.
Kako je „Avaz“ i ranije izvještavao, prethodno je iz BiH na tržište Ruske Federacije izvezeno 18 tona breskvi porijeklom iz Gvineje, koje su, također, praćene falsificiranim fitosanitarnim certifikatom iz BiH. Poznato je da je 18 tona gvinejskih breskvi bilo kap koja je prelila čašu strpljenja ruske strane, nakon koje je uslijedila zabrana izvoza iz BiH u Rusiju.
Ove činjenice potvrđuju da je reeksport voća preko BiH uzeo maha, a radi li se o novoj pošiljci koja je nekim kanalima stigla do Rusije uprkos zabrani ili o pošiljci koja je ostala u Bjelorusiji prije stupanja na snagu privremene zabrane, nije poznato.
Ozbiljni nedostaci fitosanitarnog sistema BiH
– Zanemareni su ruski standardi prilikom fitosanitarnog nadzora
– Uzgoj, sortiranje i pakovanje ne odgovaraju standardima Ruske Federacije
– Fitosanitarni certifikati dostupni su trećim osobama i ovjeravaju se prije popunjavanja certifikata
– Na pečatu fitosanitarne kontrole nema obilježja države BiH i on je dostupan trećim osobama
– Ne postoji centralizirani državni sistem izdavanja certifikata, kao ni baza podataka o izadatim certifikatima
(Avaz.ba)

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x