Subota, 13 srpnja, 2024

VRAĆA SE ŠANKU: Nestašni HOS-ovac iz Dretelja više nije na čelu parlamenta

Must Read

Na prijedlog klubova zastupnika koji čine parlamentarnu većinu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH danas je jednoglasno za predsjedavajućeg ovog doma izabran Fehim Škaljić iz Saveza za bolju budućnost (SBB BiH) dok je za dopredsjedavajućeg iz reda hrvatskog naroda izabran Tomo Vidović iz SDP-a BiH.

Na današnjoj sjednici ovom imenovanju prethodilo je razrješenje dosadašnjeg predsjedavajućeg i dopredsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Denisa Zvizdića i Stanka Primorca.

Od 58 nazočnih zastupnika 55 je glasalo za smjenu Zvizdića, a za smjenu Stanka Primorca glasalo je 56 zastupnika.

Nakon ovoga očekuje se usvajanje zaključaka i odluka radi otklanjanja prepreka u funkcioniranju vlastu u FBiH.

 

 

 

 

 

 

Tijek sjednice:

11: 05 Sjednica Zastupničkog doma Federalnog parlamenta na kojoj se danas treba smijeniti predsjedavajući i dopredsjedavajući ovog doma Denis Zvizdić (SDA) i Stanko Primorac (HSP) odgođena je, po poslovniku, za pola sata, zbog njihovog nepojavljivanja na sjednici.

Sjednicu vodi dopredsjedavajuća ovog doma Mira Grgić (SDP).

Odmah nakon stanke, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Marinko Čavara predložio smjenu Zvizdića i Primorca, te imenovanje novog predsjedavajućeg i dopredsjedavajućeg Zastupničkog doma PFBiH. Predloženo je i da Vlada smjeni ministre koji nisu dio nove parlamentarne većine, i istaknut zahtjev za podnošenje ostavki predsjednika i potpredsjedniak FBiH Živka Budimira i Mirsada Kebe. Očekuje se glasanje o izmjeni dnevnog reda, javlja izvijestitelj Dnevnog avaza.
Inače, na sjednicu su došli zastupnici SDP-a, Saveza za bolju budućnost BiH, dva HDZ-a, zatim nezavisni zastupnici Safet Halilović i Spomenka Mićić, te zastupnik SNSD-a Velimir Kunić, kojih ukupno ima 59, što predstavlja komotnu natpolovičnu većinu potrebnu za izglasavanje danas najavljenih smjena.

Na sjednici se nisu pojavili zastupnici SDA, NSRzB, HSP-a, SBiH i DNZ-a.
Iz Ureda predsjedavajućeg Zastupničkog doma Federalnog parlamenta Denisa Zvizdića u petak je priopćeno da je u vezi sa zahtjevom 42 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, od 18. srpnja, izvanredna sjednica tog doma, u skladu s članom 98. stavom 1. Poslovnika, zakazana za 2. srpnja i da će na dnevnom redu izvanredne sjednice biti aktualna politička situacija u Federaciji BiH.

Iz Zvizdićevog ureda, istovremeno, je navedeno  da će na osnovu Odluke Kolegija Zastupničkog doma Parlamenta FBiH 16. redovna sjednica tog doma, umjesto 26. i 27. lipnja, biti održana 3. i 4. srpnja.

U međuvremenu se priopćenjem za javnost oglasio i Klub zastupnika Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH povodom, kako navode, “neformalnog okupljanja klubova SDP-a, HDZ-a i SBB-a, najavljenog za utorak 26. lipnja ove godine”.

– Klub zastupnika SDA obavještava javnost, kao i sve druge relevantne domaće i strane institucije, da je riječ o nelegalnoj aktivnosti, koja je suprotna odredbama Poslovnika Zastupničkog doma i koja zbog toga ne može proizvesti nikakve pravne posljedice, osim ulaska u sferu pravnog nasilja, navodi se u priopćenju Kluba zastupnika SDA. Unatoč pozivu SDA, neki od zastupnika ove stranke danas će se pojaviti na sjednici Zastupničkog doma, tvrdi Dnevni avaz.(R. I. / Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Otvoreno balkansko biciklističko prvenstvo na Blidinju

Organizatori manifestacije Blidinje Bike Festival, koja je danas sedmu godinu zaredom, prvi put kao događaj više razine odnosno kao...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -