Mikulić: Budimir je zlorabio ustavna ovlašetnja

Nezakonito imenovani Federalni ministar pravde Zoran Mikulić smatra da je akt nezakonito izabranog predsjednika Federacije BiH Živka Budimira u vezi s razrješenjem Desnice Radivojevića s dužnosti nezakonitog ministra prostornog uređenja i federalnog dopremijera apsolutno ništavan.

Mikulić pojašnjava da zakon predviđa da je za donošenje takvog akta, ili bilo koje odluke potreban zahtjev stranke, te da u slučaju njegovog nepostojanja, odnosno nepristanka stranke takav akt (odluka) ne proizvodi bilo kakvo pravno djejstvo.

Komentirajući u izjavi za Fenu aktualnu situaciju u vezi sa statusom ministra Radivojevića, Mikulić navodi da se u ovom slučaju radi i o zloupotrebi ustavnih ovlaštenja, “jer je predsjednik FBiH prije same odluke kontaktirao Radivojevića koji mu je kazao da on (Radivojević) nije podnio ostavku”.

“U pravnoj praksi izjava  Radivojevića u kojoj on tvrdi da nije podnio ostavku ima puno jaču pravnu snagu, nego što je to nekakva kovertirana ostavka, bjanko potpisana, a koju su, navodno, potpisali svi ministri iz reda SDA”, precizira ministar Mikulić, navodeći da se postavlja pitanje zašto predsjednik FBiH nije prihvatio ostavke ostalih ministara SDA, ako su je  svi oni bjanko potpisali.

Mikulić u tom pogledu ukazuje na pravnu distinkciju između potpisivanja i podnošenja, uz ocjenu da potonje predstavlja osobni čin.

Podsjeća da je Radivojević na sjednici tzv. Vlade FBiH bio izričit u tome da nije podnio ostavku te navodi da se u ovom slučaju radi o zlouporabi ustavnih ovlaštenja od predsjednika Federacije BiH.