Mate Paštar je student iz Sinja, koji se sa Sveučilišta u Splitu prebacio na Fakultet prirodno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru. U toj visokoškolskoj ustanovi kažu da je Mate Paštar samo jedan od sve većeg broja onih koji iz susjedne Hrvatske dolaze u Mostar radi studija. Kažu da oko 16.000 studenata pohađa nastavu na […]

" />
Published On: Pon, lis 27th, 2014

Zašto studenti iz Hrvatske studiraju u Mostaru?

Mate Paštar je student iz Sinja, koji se sa Sveučilišta u Splitu prebacio na Fakultet prirodno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru. U toj visokoškolskoj ustanovi kažu da je Mate Paštar samo jedan od sve većeg broja onih koji iz susjedne Hrvatske dolaze u Mostar radi studija.
Kažu da oko 16.000 studenata pohađa nastavu na Sveučilištu u Mostaru, uključujući i one upisane u ispostavama Sveučilišta u Srednjoj Bosni, Livnu i Posavini. Prema podacima sa Sveučilišta, gotovo petinu studenata čine oni iz Hrvatske. Pomoćnik rektorice za nastavu i studente mostarskog Sveučilišta, prof. dr.Vojo Višekruna potvrđuje da broj studenata iz Hrvatske stalno raste.
”Taj broj studenata, koliko ja pratim ovdje, je sa nekih deset posto prije nekih sedam-osam godina, sad došao do nekih sedamnaest posto.”
Što se tiče upisa brucoša u ovoj školskoj godini, prof. Višekruna kaže da je stanje sljedeće:
”Od 2.600 studenata koji su se upisali u prvu godinu, 480 studenata je iz Republike Hrvatske.”
Postavlja se pitanje zašto bi studenti iz zemlje članice EU dolazili školovati se u BiH, čija sveučilišta i nisu baš na najboljem glasu. Na moguće razloge ukazuje glasnogovornica Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru Irena Mrnjavac:
”Što zbog blizine, ovima iz južne Hrvatske i južne Dalmacije, jer im je vjerojatno bliže studirati u Mostaru nego na Sveučilištu u Zagrebu, ali ipak vjerujem da je glavni razlog to što većina njih ne upiše željeni fakultet u Republici Hrvatskoj, pa onda dođu tu, kod nas,” javlja Radio Slobodna Evropa.
S obzirom na prilično loš glas bh. školstva, postavlja se pitanje imaju li mladi iz Hrvatske problem sa priznavanjem diploma iz BiH. Mate Paštar iz Sinja, o tome nam je rekao:
”Puno se mojih prijatelja nakon fakulteta u Mostaru vratilo u Hrvatsku, bez ikakvih problema su riješili nostrifikaciju diploma. Štoviše, neki su otišli u Europu dalje studirati, odnosno raditi postdoktorski studij, bez ikakvih problema.”
Koji je mogući razlog zašto Hrvatska priznaje diplome Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. Vojo Višekruna, pomoćnik rektorice za nastavu i studente mostarskog Sveučilišta, nam objašnjava:
”Sveučilište u Mostaru, odnosno njegove članice, dobrim dijelom su, kad su svoje nastavne planove i programe radili, za referentne fakultete imali fakultete iz Republike Hrvatske – ili zadarsko Sveučilište, ili zagrebačko, itd.”
Ipak, ima i problema. U Studentskom zboru Sveučilišta u Mostaru kažu da se najveći problem odnosi na ionako težak materijalni položaj studenata.
”Stanovanje u Studentskom domu u Mostaru za studente iz Bosne i Hercegovine subvencioniraju županije, dok za studente iz Republike Hrvatske to nije slučaj, tako da je njima stanovati u Domu dosta skuplje, kao i hraniti se u studentskoj menzi”, objašnjava glasnogovornica Studentskog zbora Irena Mrnjavac.
A kakvi su uvjeti i cijene u Mostaru za studente iz Hrvatske, objašnjava nam Mate Paštar iz Sinja, sa Fakulteta prirodno-matematičkih i odgojnih znanosti mostarskog Sveučilišta.
”Nije toliko jeftino kao što se misli, otprilike je kao u Hrvatskoj. Školarine su nešto jeftinije i ja se nadam da će i dalje ostati ove cijene školarina. Jedini nedostatak je prehrana, odnosno studentske menze. To je jedini hendikep, na kojem mostarsko Sveučilište mora poraditi.”
(SlobodnaEvropa.org)