Published On: Pon, lis 27th, 2014

Njemačka zastupnica: Nacionalističke i etnički orijentirane stranke drže BiH pod kontrolom

”U BiH postoji zabrinutost i razočaranost. Čudno je što se širom zemlje mogu sresti ljudi koji kažu ‘ovako više ne ide”’, izjavila je u intervjuu za Radio Deutsche Welle zastupnica u njemačkom parlamentu i predsjedavajuća Parlamentarne grupe prijateljstva SR Njemačke i BiH Marieluise Beck koja je nedavno posjetila BiH.

”Tu su i nacionalističke i etnički orijentirane stranke, koje zemlju drže pod kontrolom. Kada govorimo o proteklim izborima za članove Predsjedništva, onda je predstavnik Srba jedna vrsta iznenađenja pošto nije Dodikov predstavnik. Sada se postavlja pitanje kako će izgledati novi sastav vlade? Cijela etnička definicija će i dalje upravljati zemljom i ako se napokon ne pronađu snage koje su spremne učiniti neophodne korake, koji su potrebni na putu u EU, tada će stagnacija sa tendencijom pada, kako na socijalnom tako i na privrednom planu, i dalje biti prisutna u zemlji koju će građani sve više napuštati ”, smatra Beck.

Po njenim riječima, političke snage trenutno ne šalju ozbiljne signale o spremnosti za reformskim koracima koji daju šansu da zemlja ide u pravcu statusa za članstvo.

”Nadam se da će to imati i odlučujuću ulogu prilikom formiranja nove vlade. Sastala sam se sa gospodinom Željkom Komšićem koji mi je rekao da je za njega lakmus test pitanje jesu li SDA i HDZ spremne slijediti reformske korake koje predlaže i koje očekuje EU”, kazala je, između ostalog, njemačka parlamentarka Marieluise Beck.

bljesak.info

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare