Zašto se BiH može raspasti?

SARAJEVO – Milorad Dodik, šef SNSD-a, oivičio je Republiku Srpsku, SDS drži na lancu u entitetskim događanjima i odlučivanjima, a na državnoj razini djeluju zajedno “u interesu obrane RS-a i srpstva”. Dragan Čović, šef HDZ-a, ne odustaje od stava da je aktualna Vlada FBiH  nezakonita i energično zahtijeva njezinu prekompoziciju tako što će svih pet federalnih ministara iz hrvatske kvote biti, kako kaže, legitimni predstavnici hrvatskog naroda, što u prijevodu znači da moraju biti iz njegove stranke. I dok  Dodik relaksirano promatra situaciju, dok Čović ustrajava i čeka što će SDP uraditi, svakako prateći i ponašanje SDA, buknuo je unutarbošnjački rat. Kulminirali su sukobi između stranaka potpisnica platforme koje su formirale parlamentarnu većinu i federalnu Vladu. Zlatko Lagumdžija, šef SDP-a, je precizan: “Nije više pitanje što je sa SDA, ta stranka definitivno ide u oporbu, samo je pitanje kako ćemo što brže doći do jednog novog rješenja”. SDP je za svog novog partnera uzeo SBB Fahrudina Radončića. Sulejman Tihić, šef SDA, sa svoje strane poručuje da njegovu stranku nitko ne može izbaciti iz vlasti. Lideri Narodne stranke Radom za boljitak i HSP-a Mladen Ivanković Lijanović i Zvonko Jurišić, a i te stranke su potpisnice platforme, saopćili su da nema ništa od rekonstrukcije Vlade FBiH.


Izetbegović i Komšić šute

Više nema nikakvih dvojbi – BiH se nalazi u najtežoj poslijeratnoj političkoj krizi s potpuno neizvjesnim posljedicama i još neizvjesnijim krajem. SDP su Tihić i Radončić definitivno upakirali u blok bošnjačkih stranaka. Pogotovo na tome insistira Radončić koji kaže da je koalicija njegove stranke i SDP-a zapravo potreba i volja Bošnjaka jer su te dvije stranke na izborima 2010. dobile potporu gotovo 80 posto bošnjačkog biračkog tijela. S druge strane, SDP-u ubacivanje u čisto bošnjački paket ne odgovara zbog stava i strukture ove stranke po kojem je ona apsolutno multietnička, dakle i srpska i hrvatska i bošnjačka i ostalih koji žive u BiH.
Bilo kako bilo, u novonastaloj situaciji zbog prekomponiranja vlasti u županijama, FBiH i slijedom toga u Vijeću ministara, dakle stvaranja nove koalicije na svim razinama, svatko pokušava navući sebi što više može. SDP smatra da SDA pokazuje kako nije bio dio problema samo kada je bio na vlasti, nego i sada kada mora izići iz vlasti. SDA, čije maslo svakako nije za ramazana, grčevito se bori sačuvati pozicije i ne otići u oporbu, a SBB dodaje gas “kamionu koji vozi prljavo rublje SDP-a i SDA” , čeka rasplet sukoba te dvije stranke i ulazak u Vladu FBiH i Vijeće ministara, što bi moglo joj omogućiti uspostavu čvrste političke infrastrukture.
Bošnjaci, kao najbrojniji narod, su na nogama, u punoj neizvjesnosti i potpuno, dojam je, svatko iz svog ugla i stranačke pripadnosti komentira situaciju. Od prognoziranja konačnog ishoda svi, čak i akteri “platformaškog slučaja”, se ustručavaju.
Treba dodati da je odmah nakon općih izbora 2010. počeo okršaj između dvije izrazito bošnjačke stranke – SDA i SBB-a,  kulminirao je prije desetak dana kada su SDP i SBB i službeno potpisali međustranački sporazum i dogovorili se da izbace SDA iz vlasti na svim razinama.
Ono što pada u oči i što može biti znakovito jest da dvojica članova Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović (SDA) i Željko Komšić(SDP) šute, ne komentiraju rat između njihovih stranaka i  ono što se sada događa na političkoj sceni.
Što će cijeli taj politički požar donijeti BiH posebno zbog činjenice da su Bošnjaci kao najbrojniji narod, u krajnjem i najodgovorniji za budućnost države, njezin opstanak ili raspad, a oni se sada “unutar sebe međusobno svađaju i bespoštedno tuku”? Bez obzira što Parlament BiH i Vijeće ministara i dalje funkcioniraju, čini se da država polako ispada iz “europskog kolosijeka”. Moglo bi to biti službeno potvrđeno i 27. lipnja u Bruxellsu gdje su na sastanak s čelnicima EU-a pozvani lideri šest najjačih stranaka, predsjedatelji Predsjedništva BiH i Vijeća ministara i entitetski premijeri. BiH još nije ispunila uvjete za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a to znači ni uvjete za podnošenje aplikacije za status kandidata u EU-u. Pored ostalog, još nije postignut ni osnovni stranački dogovor o provedbi presude “Sejdić-Finci”. Vlasti su tvrdile da je to samo pitanje trenutka, međutim,  prije desetak dana sve je palo u sjenu prekomponiranja vlasti.

Raspad po sastavnim dijelovima

I tu se dolazi do ključnog pitanja – može li kompletna sadašnja kriza biti i definitivni uvod u raspad BiH ? Lakonski odgovor je da se BiH ne može raspasti i da međunarodna zajednica podržava teritorijalni suverenitet i integritet BiH. Ali… ako se BiH pod hitno dobro ne primakne Europskoj uniji ispunjavanjem uvjeta na koje se obavezala, u međunarodnoj zajednici će se otvoriti pitanje je li postojanje te i takve  države neophodno, treba li ona i dalje postojati mrcvareći i sebe i svijet i odmah će se početi praviti i kombinacije kako da se raspadne mirnim putem. Ne treba imati iluzija da će međunarodna zajednica sa svim što to znači i dalje kidati svoje živce i trošiti svoj novac i energiju na BiH čije vlasti ništa ne čine da i dalje država ne bude mimo svijeta. Od poruka ovdašnjih političkih lidera da hoće u EU i da je to perspektiva BiH, ni Bruxelles ni Washington nemaju ništa, a najmanje imaju njeni građani.
U travnju je Milorad Dodik u Beogradu kazao da se RS ozbiljno priprema za raspad BiH, a prekjučer je preko beogradskih medija što nije nimalo slučajno, saopćio da se BiH raspada po svojim sastavnim dijelovima uz napomenu da je “nama BiH kao neka usputna postaja na kojoj smo morali stati i jedva čekamo pobjeći odatle”. Njegov glasnogovornik Rajko Vasić, izvršni tajnik SNSD-a, jučer je iz Banje Luke preporučio Radončiću “kao novom bošnjačkom lideru da ima najveće šanse ako se okrene ekonomskim interesima Bošnjaka i bošnjačkih prostora jer se o tome dva desetljeća nitko nije brinuo”. Bila je to i SNSD-ova reakcija na Radončićevu izjavu da će za ekonomski razvoj BiH pokušati pridobiti Dodika i Čovića.
-RS treba sto puta mjeriti prije nego što nešto učini za BiH i to je realnost. BiH je prešla polovicu svog političkog vijeka i ide k podjelama i raspadu – podvukao je Vasić.
Međunarodna zajednica  čeka rasplet stranačkih okršaja u Federaciji BiH i rezultate unutarbošnjačkog sukoba i uopće se ne miješa s objašnjenjem da je to stvar domaćih političkih lidera. Dodik, koji koristi svaku priliku da istakne da je RS odlučujući faktor u BiH, već je rekao da ga uopće ne zanima ono što se događa u Federaciji i da Bošnjaci, u kvoti koju imaju, mogu koga hoće postaviti na ministarske položaje u Vijeću ministara. Bez obzira što se iz Dodikovih istupa može steći dojam da  podržava Lagumdžiju i Čovića, ne treba smetnuti njegov prekjučerašnji komentar “federalnog rata”: Riječ je o ambiciji Lagumdžije da napravi predstavu kako bi ponovo vratio međunarodni intervencionizam. Bošnjaci čine sve da ga izazovu jer je uvijek bio na njihovoj strani i davao rješenja u korist takozvane funkcionalne, odnosno unitarne BiH.

Piše: Mensur  Osmović l DL