Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

Zatražen žuran povratak Hrvata u BiH koji su imali najveći demografski gubitak

Must Read

Sudionici okruglig stola u Banjoj Luci, posvećenog povratku Hrvata BiH, u ponedjeljak su prihvatili zaključke kojima se traži neodgodiva primjena aneksa 7 Daytonskog sporazuma, koji se odnosi na povratak izbjeglih i raseljenih, te su posebice naglasili zahtjev za žurnim povratkom Hrvata u Bosansku Posavinu i Srednju Bosnu.

“Odbacujemo primjedbe da se Hrvati ne žele vratiti u Bosansku Posavinu i Srednju Bosnu i smatramo takve teze opasnima i netočnima”, zaključili su sudionici okrugloga stola što ga je Banjoj Luci pod nazivom “Održivi povratak bosanskih Hrvata – stanje i perspektive”, ortganizirala udruga bosanskih Hrvata “Prsten”.

U zaključcima je izražena “najoštrija osuda” pojave krađe šuma i druge imovine u Republici Srpskoj, čiji su vlasnici Hrvati, te je od policiije i sudstva toga entiteta zatraženo da ubuduće spriječi takve pojave. Također je zaključeno kako je nužno ambicioznije oblikovati projekte koji bi se financirali fondovima Europske unije, a koji bi poticali povratak Hrvata u BiH, te da je u taj povratak nužno uključivanje institucija civilnog društva.

U zaključcima se pozivaju sve stranke u BiH s hrvatskim predznakom na “jedinstveno djelovanje” na predstojećim lokjalnim izborima na jesen, posebice u onim područjima gdje su Hrvati manjina.

Sudionici okruglog stola zatražili su pomoć Republike Hrvatske u financiranju malog i srednjeg poduzetništva za povratnike Hrvate u BiH.

Predstojnica Državnog ureda za odnopse s Hrvatima izvan RH Darija Krstičević na skupu je najavila kako će hrvatska vlada odustati od ranije praske financiranja većeg broja manjih projekata pomoći Hrvatima u BiH, te će ubuduće financirati manji broj ali većih projekata koji će pridonositi održivom povratku Hrvata U BiH. Krstičević je najavila i osnutak savjetodavnog tijela hrvatske vlade za odnose s Hrvatima izvan Hrvatske u kojemu će, kako je rekla, biti 70-ak članova, a od njih će devet biti predstavnici Hrvata iz BiH.

Izaslanica predsjednika Republiek Hrvatske Renata Vlahutin istaknula je kako će banjalučko i područje Bosanske Posavine u idućih nekoliko godina postati gospodarski najprespektivnije u BiH nakon što Hrvatska uđe u EU.
“Ulazak Hrvastke u EU je ogromna šansa i za BiH, posebice ovaj dio (banjalučki i Bosanska Posavina)”, istaknula je Vlahutin.

Poptredsjednik saborskog odbora za odnose s Hrvatima izvan Hrvatske Ivo Jelušić podsjetio je kako su u nedavnom ratu Hrvati u BiH imali najveći demografski gubitak, a najlošili povratak u poređenju s Bošnjacima i Srbima. “U Hrvatskoj treba postići nacionalni konzensus svih političkih stranaka u zauzimanju za interese Hrvata u BiH”, rekao je Jelušić.

Banjalučki bisup Franjo Komarica, koji je bio i domaćin okruglog stola, upozorio je kako je od ukupnih međunarodnih donacija za povratak u BiH, Hrvatima pripalo samo tri posto.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, koji je također sudjelovao na okruglom stolu, naglasio je kako se vlasti u BiH posebice trebaju usredotočiti na povratak Hrvata u Bosansku Posavinu i Srednju Bosnu.

Vršitelj dužnosti predsjednika Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Ivan Miloloža u svojem je istupu kritizirao nezainteresiranost Hrvatske za investiranje u BiH.

“Hrvatska 16 puta više investira u Srbiju nego u BiH, iako jedino s BiH ostvaruju suficit”, istaknuo je Miloloža. Po njegovim riječima, čak 13 posto nacionalnog brutto dohotka u Hrvatskoj ostvaruju Hrvati podrijetlom iz BiH.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -