Published On: Čet, velj 18th, 2021

ZAŠTO JE UHIĆEN ENVER BIJEDIĆ: Posao od 5,5 milijuna KM firmi bez ljudi i resursa

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik stranke Socijaldemokrati BiH Enver Bijedić uhićen je jutros u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Razlog je gospodarski kriminal težak 5,5 milijuna KM.

Kako neslužbeno saznaje Klix, uhićenja su izvršena zbog gospodarskog kriminala, a u fokusu istražitelja je tender koji je Rudnik soli Tuzla 12. veljače dodijelio firmi “Mining & Drilling”.
Kako je tada rečeno, riječ je o ugovoru za bušenje i opremanje usmjerenih istražno-eksploatacijskih bušotina u vrijednosti od 5,5 milijuna maraka.

Ugovor su u petak potpisali Aziz Čačković, v. d. direktora Rudnika soli Tuzla, i Dženan Mujkić, prokurist u firmi “Mining & Drilling” iz Gračanice.

Iako je tada ova komapnija predstavljena kao veoma iskusna i s dobrim referencama, istražiteljima je zapalo za oko da je firma osnovana tek 2018.

Osim toga, u 2019. – posljednjoj godini za koju postoje službeni podatci o poslovanju gospodarskih društava u FBiH, ova kompanija imala je samo jednog prijavljenog zaposlenika. Iste godine ostvarila je ukupne prihode od oko 220 tisuća maraka.

Stoga se postavlja pitanje kako je takva firma zadovoljila uvjete da dobije tako veliki tender.

Prema neslužbenim informacijama, pored Bijedića akcijom su, između ostalih, obuhvaćeni Dženan i Atif Mujkić iz kompanije “Mining & Drilling”.

Prema podacima iz sudskog registra, Atif Mujkić je suvlasnik ove kompanije, a Dženan Mujkić je, kako smo i naveli, prokurist.

Kada je riječ o Rudniku soli Tuzla, ovo poduzeće je u većinski državnom vlasništvu, točnije 72,6 posto dionica je u vlasništvu Vlade Tuzlanskog kantona. Ostale dionice su u vlasništvu privatnih investitora.

Akcijom SIPA-e obuhvaćeni su Aziz Čačković, aktualni direktor rudnika, zatim zaposlenici poduzeća Amir Tursunović i Amir Sušić.

Direktor Rudnika Aziz Čačković je član Predsjedništva Bijedićeve stranke Socijaldemokrati BiH. Očito je to veza s Bijedićem.

Iz Tužiteljstva TK kazali su da po nalogu ovog tužiteljstva i naredbi Općinskog suda Tuzla pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) danas obavljaju pretrese na više lokacija u Tuzli, Gračanici i Živinicama.

“Radi se o predmetu kojem je prethodila višemjesečna istraga Tužiteljstva TK, a odnosi se na nezakonitosti prilikom namještanja višemilijunskog tendera za firmu iz Gračanice za izvođenje istražno-eksploatacijskih bušotina na prostoru ležišta kamene soli Tetima u sklopu Rudnika soli Tuzla, prilikom čega su više puta poništeni tenderi kako bi se pogodovalo ovoj firmi, što je okončano zaključivanjem ugovora s ovom firmom koja nema ni ljudske ni materijalne resurse za izvođenje ovih radova”, stoji u priopćenju.

Šest osoba je osumnjičeno da su počinile krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnih djela u sticaju s krivičnim djelom primanja nagrade ili drugih oblika koristi radi trgovine utjecajem, a u slučaju odgovornih osoba iz Rudnika soli Tuzla i krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti./HMS/