Published On: Pet, tra 22nd, 2022

Zapadni mediji nas uvjeravaju da Rusi gube a Rusija je objavila četiri glavna cilja, jedan uključuje i dio Moldavije. Što se zaboga uopće događa?

Dopisnik Sky Newsa Mark Stone objavio je zanimljivu analizu ruskih ciljeva “specijalne vojne operacije”, kako Kremlj naziva invaziju na Ukrajinu. Naime, visoki zapovjednik ruske vojske Rustam Minekajev danas je rekao da druga faza ruske operacije ima četiri glavna cilja. To su:

-Potpuna kontrola nad Donbasom
-Stvaranje kopnenog koridora prema Krimu
-Blokada ukrajinskih luka na Crnom moru
-Kontrola nad južnom Ukrajinom i otvaranje puta prema Transnistriji

Britanski novinar podsjeća da zapadni analitičari već neko vrijeme govore da je ovakav set ciljeva prilično očit, pri čemu bi treća točka uključivala i novi pokušaj osvajanja Kijeva. Naime, zapadni dužnosnici i dalje tvrde da je Putinov izvorni cilj – rušenje ukrajinske vlade na čelu s predsjednikom Zelenskim, ako je potrebno i silom – i dalje glavni cilj invazije.

Kremlj se osjeća jako samouvjeren

Dopisnik Sky Newsa navodi kako je “zanimljivo i iznenađujuće” da se Kremlj osjeća toliko samouvjerenim da javno objavi svoje namjere. Nema više gluposti poput “nemamo nikakvu namjeru napasti Ukrajinu”, kakve smo slušali početkom veljače, podsjeća.

Sad imamo sve crno na bijelo – zauzeti krajnji istok, okružiti gradove na Crnom moru i krenuti prema zapadu. Pravo pitanje je – bi li Moldavija mogla biti sljedeća na meti Putinove vojske?

Važno pitanje Transnistrije

Četvrta točka ruskog plana je najzanimljivija. Naime, Transnistrija je teritorij Moldavije pod izravnom ili neizravnom kontrolom Rusije. Graniči s Ukrajinom i čini oko 12% moldavskog teritorija.

Na zastavi Transnistrije i dalje se nalaze srp i čekić te se na tom teritoriju nalaze postrojbe ruske vojske.

Moldavija je po svom ustavu neutralna, nema funkcionalnu vojsku, baš kao ni zaštitu Europske unije ili NATO-a. Njena ranjivost je očita.

No, ono što Putin namjerava i ono što Putin može napraviti su dvije različite stvari. Naime, prva faza rata bila je potpuna katastrofa za Rusiju te je rezultirala ponižavajućim bijegom sa sjevera Ukrajine, podsjeća novinar Sky Newsa.

Drugu fazu provodi regrupirana i ponovno naoružana ruska vojska na istoku zemlje. Pod novim zapovjednikom moglo bi se raditi o puno boljoj borbenoj sili, navodi Stone.

No u isto vrijeme teče velika zapadna akcija naoružavanja ukrajinske vojske. Samo SAD je u dva tjedna obećao dva paketa oružja vrijedna 800 milijuna dolara.

Za Ukrajinu je ključan uspjeh u Donbasu. No borbe oko okupiranih lučkih gradova na jugu zemlje su također žestoke, a Rusija želi stvoriti kopneni koridor prema Transnistriji.

Bude li Rusija uspješna na jugu, odnosno ako uspiju stvoriti taj koridor, pojavit će se egzistencijalna prijetnja Moldaviji, zaključuje Stone./HMS/

guest
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
ŠkrabaloCG
ŠkrabaloCG
2 mjeseci prije

Moldavija je najsiromašnija zemlja u Evropi u kojoj živi značajan broj slovenskog i proruskog stanovništva. Moldavija ima veliku dijasporu i praktično dobar dio stanovništva zemlje se nalazi van zemlje ili na privremenom radu u inostranstvu. U Moldaviji su na vlast dovedeni prozapadni političari. Iz otcjepljenog Pridnjestrovlja je i fudbalski klub Šerif iz Tiraspolja. Rusija zauzimanjem Odeske oblasti, kopneno će se povezati sa Pridnjestrovljem.

Tekbir za Marinu 8-) - pljuc za šuupka Macrona :(
Tekbir za Marinu 8-) - pljuc za šuupka Macrona :(
Šta ti kažeš na ovo?  ŠkrabaloCG
2 mjeseci prije

Upoznao sam dosta Moldavki 🙂 <3 🙂 ali – ipak je ovo ozbiljna politička tema 🙁 …

https://www.youtube.com/watch?v=yyDUC1LUXSU

Last edited 2 mjeseci prije by Tekbir za Marinu 8-) - pljuc za šuupka Macrona :(
Phoenix
Phoenix
Šta ti kažeš na ovo?  Tekbir za Marinu 8-) - pljuc za šuupka Macrona :(
2 mjeseci prije

Odbile bi te i one, al rade za pare…

Tekbir za Marinu 8-) - pljuc za šuupka Macrona :(
Tekbir za Marinu 8-) - pljuc za šuupka Macrona :(
Šta ti kažeš na ovo?  Phoenix
2 mjeseci prije

De ne izmišljaj 🙁 – fino su mi rekle: momčino 😎 – kad si iz Bosne 😎 – odmah Ti je 15% rabat 😎 !

SMRT SH FAŠIZMU
SMRT SH FAŠIZMU
Šta ti kažeš na ovo?  ŠkrabaloCG
2 mjeseci prije

MA ZNALI SMO SVI… KAKVA FINSKA I KLI NAC.. PUTAGA IDE NIZBRDO OKO CRNOG MORA, A MOLDAVIJA JE SVAKAKO NJEGOVA… A I RUMUNJSKA KARAVLA HADIJA ISTO… TREBA odmah ZA RATIT SA SRBA DIJOM DOK SE NIJE PRIBLIŽIO NA DOMET…AL ovog puta PRVO KOSMET…

Blanka
Blanka
2 mjeseci prije

Putinas je likvidirala Kokosolinda nakon utakmice u Sociju, a Sojgu je odavna mrtav, onomad se prepao onog presretaca na putu za Kaliningrad… Cudi me da zapadni mediji o tome sute vec blate dvojnike….

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
2 mjeseci prije

ma, fejk njuuuz

Izmetbegović
Izmetbegović
2 mjeseci prije

Muslimani i sada vjeruju da je pedofil mujo neki posranik.. I vjeruju zapadnim medijima, toliko o muslimanskim mujama.. 😁

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
2 mjeseci prije

VELIKO evropsko ime ŽAK ŠIRAK PREDSJEDNIK FRANCUSKE juna 1995 na Londonskoj konferenciji reče SRBI SU NAROD BEZ REDA ZAKONA I VJERE što će reći NAROD svetosavskih paganskih Isilovaca terorista idiota i UBICA opasan po okolinu i remetilacki faktor Evrope

Zoran
Zoran
2 mjeseci prije

Ima da vam Rusi osvanu u ZG ili da isti zbombaju da ne ostane ni z od njega.A po vaso promidzbi UK su oko Moskve.Poslusajte Z.Milanovic,covjek zna sta prica.

Kvico
Kvico
Šta ti kažeš na ovo?  Zoran
2 mjeseci prije

Nisu ovo planovi Rusije vec poremecenog agresora koji oce da udje u povjest ko osvajac.Bas je interesantno sta ce putinofili izmislit za opravdanje poteza ovog psihopate kad krene na Moldaviju?Nemaju fasiste ,nisu ni blizu NATO,nisu pocinili genocid nad Rusima ali ce se zasigurno izmislit stogod da se bolesni potezi opravdaju.Ko god podrzava Putina i hababa mu u ovim krvolocnim pohodima tomu je Seselj politicki brat.

Kresimir !.!!
Kresimir !.!!
Šta ti kažeš na ovo?  Zoran
2 mjeseci prije

Nemoj jesti do tada idi,ote..nas če rusi ,a Mi ćemo vas jeb,ati !

Zoran
Zoran
Šta ti kažeš na ovo?  Kresimir !.!!
2 mjeseci prije

Prika operi usi i poslusaj sta zbori Z.Milanovic.Zapitaj se,zasto nato pitkice samo kevcu u slucaju UK.Ako posaljete svoje bojovnike na istocni front,nece se vratiti.A to ko ce koga j,more bidne a more ne bidne.

Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

Ciljevi druge faze posebne operacije,
Ukrajinu očekuje veliki rat.
Rezultati od 22. travnja u Ukrajini Egor Leev 22.04.2022, 19:25

– Riječi o ciljevima druge faze posebne operacije čule su se na godišnjem sastanku Unije obrambenih industrijskih poduzeća Sverdlovske regije.

«Od početka druge faze posebne operacije, ona je već započela, prije samo dva dana, jedna od zadaća ruske vojske je uspostaviti potpunu kontrolu nad Donbasom i južnom Ukrajinom. Vršitelj dužnosti zapovjednika je rekao.
Također je istaknuo da je kontrola nad jugom Ukrajine “još jedan izlaz u Pridnjestrovlje, gdje postoje i činjenice o ugnjetavanju ruskog govornog stanovništva”.
«Očito smo sada u ratu s cijelim svijetom, kao što je to bilo u Velikom Domovinskom ratu, cijeloj Europi, cijeli svijet je bio protiv nas.
Također je ukazao na superiornost ruskih oružanih snaga nad Oružanim snagama Ukrajine.
«Prilikom udaranja ruske oružane snage ne trpe nikakve gubitke. To najviše ubija moral osoblja Oružanih snaga Ukrajine.
Minnekaev je naglasio kako će sve zadaće posebne operacije biti ispunjene.

Last edited 2 mjeseci prije by Anonimac
Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

Danilov je predvidio veliki rat za svijet, vojne urotnike, gubitke Ukrajine.
Tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine Oleksij Danilov rekao je da svijet čeka veliki rat i rekao tko je trebao upravljati zemljom u slučaju zauzimanja Kijeva od strane Oružanih snaga Ruske Federacije. Ukrajinska vojska i dalje trpi gubitke
Danilov je o nadolazećem velikom ratu rekao u intervjuu za Ukrainsku pravdu.
«Da će za 10-15-20 godina doći do velikog rata u svijetu, u to sam više nego siguran.
U petak, 22. travnja, objavljen je još jedan veliki intervju s Danilovom – publikaciji “Suspilne”. U njemu je rekao da Ukrajinu hitno treba de-rusificirati. «Došlo je do potpune rusizacije naše zemlje. I ako se ne riješimo ove rusifikacije u svim sferama našeg života sada, za 10-15-20-30 godina možemo dobiti isti rat s Rusijom.
Pod rusifikacijom je također razumio prisutnost poslovanja iz Ruske Federacije u Ukrajini.
Osim toga, Danilov je govorio o sumnjama ukrajinskih vlasti o vojsci.

Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

OPA, UĐE IM DO BALČAKA! ahahaha…

22.04.2022, 17:18 ažurirano 00:04 , 23.04

Europska komisija dopustila je plaćanje ruskog plina u rubljama

Europske tvrtke mogu platiti ruski plin u rubljama, a to se neće smatrati kršenjem sankcija, proizlazi iz dokumenta Europske komisije, koji je poslan državama članicama EU.
Kao što slijedi iz dokumenta, plinske tvrtke mogu se složiti sa shemom plaćanja za nositelja energije koju je predložila Rusija.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
2 mjeseci prije

Čekaj.ba za koga ti navijas…za naše ili njihove

Tekbir za Marinu 8-) - pljuc za šuupka Macrona :(
Tekbir za Marinu 8-) - pljuc za šuupka Macrona :(
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
2 mjeseci prije

A u kojoj valuti napaćeni Bošnjo plaća plin 🙂 ?

SMRT SH FAŠIZMU
SMRT SH FAŠIZMU
2 mjeseci prije

MI MUSLIMANI JESMO EX KRŠĆANI UST,AŠE I ČETN,ICI ALI OSUNETILI SMO SE JER IMAMO SAD LJEPŠA IMENA

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  SMRT SH FAŠIZMU
2 mjeseci prije

Sramotiš muslimane muslimanu glupi🤣🤣🤣