Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Zapadni Balkan mirniji i stabilniji od SAD-a

Must Read

Island je najmirnije mjesto za život na svijetu, a Somalija najopasnije, pokazao je Globalni indeks mira za 2012. godinu koji su pripremili istraživači Instituta za ekonomiju i mir (IEP).
Agencija Anadolija javlja da je Globalni indeks mira, koji tematizira razinu mira i stabilnosti u zemljama svijeta, regiju zapadnog Balkana svrstao u gornji dio ljestvice što se kosi s učestalim tvrdnjama da je ovo nesigurno i opasno područje za život.
Osim Islanda, među prvih deset najmirnijih država u svijetu našle su se Danska, Novi Zeland, Kanada, Japan, Austrija, Irska, Slovenija, Finska i Švicarska.
Od zemalja jugoistočne Europe, najmirnije mjesto za život je Hrvatska, koja se nalazi na 35. mjestu od ukupno 158 država koje su obuhvaćene istraživanjem IEP-a.
Poslije Hrvatske, slijedi Srbija na 64., Bosna i Hercegovina na 65., Albanija na 66., te Makedonija na 68. mjestu. Najnemirniji i najnestabilnija zemlja regije je Crna Gora koja se, prema istraživanju Instituta za ekonomiju i mir za prošlu godinu, našla na 81. mjestu.
Prema istraživanju koje je prvi put provedeno u svibnju 2007. godine i od tada se objavljuje svake godine, BiH je 2007. godine bila na 75. mjestu, te je u posljednjih godina napredovala za 10 mjesta. Od zemalja u regiji najveći napredak je ostvarila Hrvatska koja se 2007. godine nalazila na 67. mjestu, dok je sada pozicionirana na 35. mjestu.
Zanimljivo je da su prema ovom istraživanju od BiH, Srbije, Makedonije i Albanije mirnije i stabilnije zemlje poput Mozambik, Lesoto, Butan, Laos, Kuvajt, Vietnam, Burkina Faso i druge.
Promatrano prema europskim zemljama, najmanje mirne i stabilne zemlje su Gruzija, Armenija i Bjelorusija.
Od ostalih država u svijetu, važno je istaknuti da je Velika Britanija 29., Francuska je na 40. mjestu, Grčka na 77., Sjedinjene Američke Države na 88., Kina na 89., a Sirija je pozicionirana na 147. mjestu. Posljednjih pet država na svjetskoj listi mira i stabilnosti su Kongo, Irak, Sudan, Afganistan i Somalija.
Promatrano prema regijama i kontinentima, od prvih 20 zemalja koje su najmirnije 14 njih su europske, te se stoga može zaključiti sa je Europa najmirniji kontitenta u svijetu.
S druge strane, od posljednjih 20 zemalja koje su svrstane među najmanje mirnije zemlje 0,11 su afričke što znači da je ovo najmanje miran i stabilan kontinent u svijetu.
Rezultati Globalnog indeksa mira Instituta za ekonomiju i mir (IEP) prikupljaju se u 158 zemalja svijeta na temelju broja počinjenih zločina, stope kriminala, broja ubojstava, rasprotranjenosti organiziranog kriminala, odnosa sa susjednim državama, terorističkim napadima, količinom oružja i streljiva, te drugim sigurnosnim parametrima.
Anadolija / Radiosarajevo.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -