Ljudska rasa nestat će do 80-tih godina ovog stoljeća?

Svaki početak godine donosi neka nova više ili manje katastrofična predviđanja za godinu koja tek počinje, ali ova predviđanja tiču se malo dalje budućnosti. Časopis Popular Mechanics je objavio predviđanja na kojima su radili brojni stručni novinari, znanstvenici, izumitelji, astronauti, profesori prenosi portal B92.net. Evo nekih od najzanimljivijih predviđanja:
2012. – 2022. “Mostovi i građevine sami će se popravljati”
Inženjer Victor Lee izumio je novu smjesu koja se sastoji od mikrovlakana, a omogućuje savijanje materijala bez pucanja. Pukotine na građevinama pomoću te smjese same se popravljaju u roku od nekoliko dana.
Automobili će biti u potpunosti umreženi
Komunicirat će s prometnim znakovima, s drugim vozilima kako bi se izbjegle nesreće, pronalazit će najbližu benzinsku postaju sa najjeftinijim gorivom.
Lozinke će postati nepotrebne
IBM kaže da nas nestajanje lozinki čeka već u sljedećih pet godina. Apple i Google imaju softver za prepoznavanje lica na mobitelima, a drugi se bave skeniranjem zjenica, prepoznavanjem glasa pa čak i detektiranjem otkucaja srca.
Odjeća će se sama čistiti
Kineski inženjeri razvili su premaz od titanij dioksida, koji pomaže pamuku da se sam čisti od mrlja i ujedno eliminira zle bakterije koje proizvode neugodne mirise.
2023. – 2062. “Domovi će biti umreženi”
Da, da, „spojenost” neće biti samo karakteristika automobila, već i naših domova: frižideri će sami slagati listu stvari (a takve je već moguće kupiti), tapete će detektirati uljeze i zvati pomoć ukoliko padnete, termostat će naučiti što nam najviše odgovara.
Preglede ćemo obavljati preko mobitela
Znanstvenici već neko vrijeme naporno rade na usavršavanju aplikacija koje mogu izmjeriti naše otkucaje srca, disanje, testirati krv i slinu te procijeniti koliko je opasan naš kašalj.
2063. – 2122. “Svi ćemo biti mrtvi”
Stručnjak za specijalne efekte i pasionirani pratitelj razvoja tehnologije Jamie Hyneman odbacuje optimističnu prognozu za ovo razdoblje. Generacije koje dolaze iza nas vrlo se vjerojatno neće složiti, ali kraj ljudske rase očekuje se 80-tih ili 90-tih godina ovog stoljeća