Zapad u strahu od grčke “fige”: Grci iz banaka povukli – 72 milijarde eura

Zapad-u-strahu-od-grcke-fige_ca_largeGrci su od siječnja 2010. do ožujka 2012. iz banaka povukli 72 milijarde eura, gotovo trećinu depozita, što je oko dvije do tri milijarde eura mjesečno, dok su u siječnju ove godine podigli rekordnih 5 milijardi eura. Nije Grčka jedina – više od 120 milijarda eura povučeno je lani iz dviju banaka u Belgiji, oko 90 milijarda eura povučeno je pak iz francuskih banaka, 30 milijardi iz talijanskih, a iz španjolske banke Bankia od prošlog tjedna štediše su povukli više od milijarde eura.

 

Mladi vođa ljevičarske stranke SYRIZA Alexis Tsipras (37) najavio je da će na izborima 17. lipnja njegova stranka osvojiti dvostruko više mandata nego na nedavnim kad je postala druga najjača politička opcija u zemlji, ustvrdivši kako nikad neće popustiti pristiscima da prihvati nametnute mjere štednje, za koje smatra da Grke tjeraju u siromaštvo i bankrot

Zabrinutost da Grčka neće vratiti dugove raste kako u inozemstvu tako i u samoj Grčkoj pa dok vođa ljevice najavljuje pobjedu na novim izborima, dosadašnji premijer Lucas Papademos upozorava Grke na crni scenarij ako zemlja izađe iz eurozone i možda Europske unije, javljaju agencije.

Mladi vođa ljevičarske stranke SYRIZA Alexis Tsipras (37) najavio je da će na izborima 17. lipnja njegova stranka osvojiti dvostruko više mandata nego na nedavnim kad je postala druga najjača politička opcija u zemlji, ustvrdivši kako nikad neće popustiti pristiscima da prihvati nametnute mjere štednje, za koje smatra da Grke tjeraju u siromaštvo i bankrot.

Oni koji upozoravaju da moramo slušati diktat izvana pokušavaju zastrašiti narod kako bi SYRIZA popustila, rekao je. “Nikad nećemo pristati na kompromis”, kazao je Tsipras u obraćanju zastupnicima iz svoje stranke, često ih nazivajući “drugovima”.

“Nikad nećemo sudjelovati u vladi koja želi spašavati paket štednje”. dodao je.

Razjareni neprekidnim valovima novih mjera štednje koje su smanjile primanja i dovele do golemog porasta broja nezaposlenih, grčki birači oglušili su se o upozorenja političara poput predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa, koji je Grcima poručio da moraju mudro glasovati kako bi spriječili da zemlja izađe iz eurozone.

“Grčki je narod glasovao za prekid barbarskih mjera štednje i pokušaja da se novim zajmovima izbjegne bankrot. Zanemarili su prijetnje i jeftinu propagandu i uvjereni smo da će jednako postupiti i sad”, rekao je Tsipras.

“Grci će 17. lipnja dovršiti veliki korak naprijed koji su započeli 6. svibnja, ma što Barroso rekao”, dodao je.

U četvrtak je prisegnula i privremena vlada na čelu s Panagiotisom Pikramenosom, koja će voditi zemlju do izbora. Njezini članovi, kao ni 300 zastupnika izabranih na izborima 6. svinja, koji će održati samo dvije sjednice dok parlament ne bude raspušten u petak, za svoj rad neće biti plaćeni.

Dosadašnji premijer Papademos u otvorenom pismu grčkoj javnosti ukazao je da bi grčko odbijanje ispunjavanja obveza prema svojim vjerovnicima EU i MMF-u bilo “katastrofalno”.

U pismu objavljenom na njegovoj web stranici on kaže da se “svaka promjena” plana za podizanje grčkog gospodarstva koji diktiraju vjerovnici “mora provesti u duhu konsenzusa i uz pristanak naših europskih partnera”.

“Jednostrano odbacivanje dogovorenih obveza bilo bi katastrofalno za Grčku i neumitno bi odvelo zemlju izvan eurozone, a vjerojatno i EU”, napisao je Papademos.

“Odluke koje ćemo donijeti uskoro obilježit će desetljeća koja su pred nama i mogle bi dovesti do marginalizacije zemlje i poništenja svih uspjeha u posljednjih 38 godina”, od prestanka vojnog režima i povratka demokracije u Grčku, napisao je.

Strahovi da bi stanje u Grčkoj moglo eurozonu uvući još dublje u krizu uzrokovali su veliku napetost na svjetskim tržištima, a direktorica MMF-a Christine Lagarde upozorila je da bi posljedice izlaska Grčke iz eurozone bile “iznimno skupe”