Published On: Pet, velj 22nd, 2013

ZADNJA BLOKADA Bošnjaci će pokušati zaustaviti izbor sudaca

Zaista su inventivni kreatori krize i kaosa u Federaciji BiH u zadnje dvije godine otkako im je međunarodna uprava asistirala u kršenju Ustava ovoga entiteta i Izbornoga zakona, ignoriranju odluka Središnjeg izbornog povjerenstva. No, čak i odluke da trećina od 17 nije 5 nadišli su posljednjih nekoliko mjeseci sa smicalicama kako otegnuti promjenu vlasti do sljedećih parlamentarnih izbora 2014. godine.
Posljednja u nizu je opstrukcija oko popunjavanja članova Ustavnoga suda Federacije BiH kako bi mogao uopće odlučivati o vitalnom nacionalnom interesu. Živko Budimir je u međuvremenu odlučio otići na sedmodnevno krstarenje po Južnoj Koreji, a njegovu odluku su konačno kritizirali predstavnici međunarodne uprave koji su se dugo vremena libili priznati, čak i neizravno pogrešku s nametanjem neustavne vlasti, te su im služili kao svojevrsni odvjetnici.
U međuvremenu se razvija cijeli niz novih opstrukcija i sitnih manipulacija na kojima rade cijeli pravni timovi ‘neželjenog’ dijela platforme iz reda SDA, HSP-a BiH i Narodne stranke Radom za boljitak kako dodatno otegnuti ovaj proces. Naime, kako doznajemo, nakon što imena trojice sudaca Ustavnoga suda Federacije BiH ponovno dođe u proceduru izbora ponovit će se slučaj ‘vitalnoga interesa’.
Iako je apsurdno, ali na izbor članova Ustavnoga suda uložit će se prigovor unutar bošnjačkog kluba. To pak podrazumijeva da će se Ustavni sud FBiH zablokirati do daljnjega i uvući u začarani krug iz kojega nema rješenja. Jer Ustavni sud sada nema potreban broj članova da bi odlučivao o vitalnom interesu, a upravo troje sudaca su ključ za zaustavljanje svih daljnjih promjena u vlasti. U slučaju da se potvrde ove informacije jedini koji ima snagu i mogućnost reagirati je visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko jer su sve ostale mogućnosti iscrpljene. To samo pokazuje kako su i pozivi administracije SAD-a i Europske unije o potrebi ‘dijaloga’ s Budimirom od dva HDZ-a, SDP-a BiH i SBB-a BiH, ustvari jako naivni s obzirom na to kolika je razina drskosti ostatka stranaka platforme u prihvaćanje činjenice da postoji nova parlamentarna većina. Oni u pravome smislu pokazuju svu apsurdnost održavanja izbora, poštovanja legitimne političke volje građana, ali i triju konstitutivnih naroda.
OHR na potezu
Dođe li pak kojim slučajem do reakcije OHR-a, može se očekivati brzo okončanje pravoga cirkusa i izigravanja institucija koje su pokazale svoju ranjivost upravo zbog složenih mehanizama, ali i predodžbe te prvotne potpore međunarodne zajednice vlasti platforme koja je ignorirala političku volju najvećih hrvatskih stranaka u BiH. No, da se i sutra provede promjena ministara i cijeloga federalnoga aparata, njima ostaje jako malo vremena za kvalitetne izmjene i popravljanje prouzročene štete. Federacija BiH je danas u najtežoj, političkoj i ekonomskoj krizi koja će se teško sanirati u godinama koje su pred njom. Ovaj slučaj poigravanja s institucijama vjerojatno će postati predložak za daljnji nastavak federalnog cirkusa.