BLUDNICI KOJI SU UNAKAZILI LICE CRKVE: Sastajali su se u vilama, ali i u samome Vatikanu

Unutar Crkve, prema rezultatima istrage kardinalske tročlane komisije koju je papa osnovao za razotkrivanje razloga curenja informacija izvan vatikanskih zidina, postoje oni koji “unakazuju njezino lice”.
Rekao je to Benedikt XVI. još na Pepelnicu. No, osim unutarnje borbe za vlast i novac, čini se da postoji i “pretpostavka o gej lobiju”, kako piše list Repubblica.
Centar za estetiku
Pod naslovom na prvoj stranici “Seks i karijera, ucjene u Vatikanu razlog odustajanja Benedikta XVI.”, list Repubblica objavljuje prvi nastavak teksta o istrazi trojice kardinala. Jozef Tomko (89), Julian Herranz (83) i Salvatore de Giorgi (83) 17. prosinca prošle godine predali su Benediktu XVI. dosje od 300 stranica, ali još nisu zaključili istragu. Oko 300 stranica dokumenata, u dva toma, naslijedit će novi papa. U njima se, navodno, upozorava na kršenje šeste i sedme od deset zapovijedi, odnosno na blud i krađu.
Do sada se govorilo o korupciji, pa čak i napuhavanju troškova za postavljanje jaslica na Trgu sv. Petra, ali list Repubblica sada iznosi i kako su “neki visoki crkveni svećenici pod vanjskim utjecajem i povezani s laicima i njihovim mondenim životom”. Spominju se mjesta susreta, odnosno vile izvan Rima, jedan centar za estetiku…, ali i “unutar Vatikana”. Papa je u govorima jasno naznačio stanje, ali se njegove poruke nisu tada shvaćale, nije bilo moguće povezati ih s detaljima. Na dan kad se Crkva sjeća pa upe Ivana XXIII., koji je prije 50 godina otvorio Drugi vatikanski koncil, 11. listopada, Benedikt XVI. kazao je kako prije pola stoljeća nije bilo razdora.
– Drugi vatikanski koncil održan je u vrijeme kada nije bilo posebnih vjerskih zastranjivanja koje je valjalo ispraviti ili osuditi niti nekih doktrinarnih ili stegovnih pitanja koja je valjalo objasniti – rekao je Benedikt XVI. na općoj audijenciji 10. listopada. Tada se njegove riječi nisu povezivale s onim što se događalo, a samo nekoliko dana prije razgovarao je s predsjednikom tročlane kardinalske komisije, Julianom Herranzom, Španjolcem u Opusu Dei.
Prekid rivalstava
Ostavku Benedikta XVI. komentirao je i kardinal De Giorgi, član istražne komisije.
– Time je dao snažan znak svima koji se na dužnostima upravljanja ili vlasti smatraju nezamjenjivima. Crkvu čine ljudi. Papa je vidio probleme i s njima se sučelio inicijativom koja je dalekovidna – kazao je kardinal De Giorgi.
Na općoj audijenciji 13. veljače papa je kazao kako “unutarcrkvene podjele unakazuju lice Crkve” te pozvao “na prekid rivalstava, na prestanak instrumentaliziranja i korištenja Boga za vlastite interese, za vlastitu slavu i vlastiti uspjeh”. Pisanje lista Repubblica zasigurno će izazvati nova pitanja, među ostalim i kako su, ako jesu, u javnost iscurili detalji dosjea tročlane komisije. Zatim, je li stvarno u pitanju i šesta zapovijed: Ne sagriješi bludno!
vecernji.hr