KRAJ ŽIVKOVANJA: Ključni međunarodni akteri postali svjesni tko je Budimir

Živko Budimir se trenutno nalazi pod snažnim međunarodnim pritiskom da prestane s blokadama i opstrukcijama rekonstrukcije Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.
Iako su mjesecima tolerirali, pa čak i poticali njegovo manipuliranje ustavnim ovlastima predsjednika Federacije, ključni međunarodni akteri ovih dana šalju jasne poruke Budimiru – opstrukcije moraju prestati, a proces rekonstrukcije vlasti u Federaciji konačno se privesti kraju. Skoro istovjetna upozorenja stigla su od američkog Veleposlanstva i posebnog predstavništva Europske unije u Bosni i Hercegovini, gdje je naglasak posebno stavljen na značaj popune Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine. Teško se oteti dojmu da ne postoji sinkronizirano djelovanje Budimira i SDA u nastojanjima da se zadrži status quo i spriječi rekonstrukcija Vlade. Baš kad Budimir najavi da će prihvatiti parlamentarni zahtjev za rekonstrukciju vlasti, SDA sve blokira pozivanjem na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Kako bi Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine mogao razmatrati taj zahtjev, neophodna je njegova popuna, a tu opet stupa na scenu Budimir odugovlačeći s upućivanjem imena kandidata za suce Domu naroda. Navodno mu je sporna ratna i poratna prošlost jednog od kandidata – Šahbaza Džihanovića.
Prije nego se zaputio na beskorisno sedmodnevno putovanje Budimir je dao u zadatak svojim suradnicima da prije upućivanja liste kandidata u Dom naroda provjere optužbe protiv Džihanovića koje mu je dostavio SDA. I tako se vrhunska opstrukcionistička igra nastavlja, kupuje vrijeme, a time i ostanak na vlasti onih koji nemaju potporu parlamentarne većine. Pa čak i kada lista s kandidatima za Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine stignu do Doma naroda, to ne znači kraj ove trakavice. SDA je pokazao da se ne libi koristiti mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa pa bi i pitanje imenovanja sudaca na isti način moglo biti blokirano. Svjesni su toga i međunarodni dužnosnici, što najbolje potvrđuje izjava zamjenika voditelja Misije Europske unije u Bosni i Hercegovini Renza Daviddija.
Demokratski procesi
– Misija EU očekuje od predsjednika Budimira i relevantnih političkih stranaka da se pridržavaju uobičajenih demokratskih standarda i ne opstruiraju demokratske procese te ne zloupotrebljavaju ustavne mehanizme, poručio je Daviddi. Vidjet ćemo imaju li i kakav odgovor predstavnici međunarodne zajednice na eventualno nove opstrukcije u procesu rekonstrukcije vlasti u Federaciji. Uskoro će se napuniti i godinu dana kako Vlada Federacije ne funkcionira u punom kapacitetu. Ovako politički podijeljena i bez bilo kakve potpore u zakonodavnoj vlasti jasno je da sadašnja Vlada Federacije BiH postoji još samo na papiru.