Published On: Mon, Mar 20th, 2017

Zabrinjavajuće reakcije na konferenciju iz Neuma

Iako se očekivalo da će bošnjački mediji i javnost Neumsku konferenciju dočekati na nož, izjednačavanje sa „logorom“ u Dretelju ipak je iznenadilo i najveće pesimiste.

_________piše: Tvrtko Milović I Dnevnik.ba

Izbezumljeni komentatori dva dana su na sve načine pokušavali uvrijediti aktere, i umanjiti vrijednost konferencije.

U doslovnom natjecanju uvreda i neprimjerenih ratohuškačkih usporedbi, najgore je prošla hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Njena rečnica o „porastu ekstremizma u BiH“ napuhana je do neprepoznatljivosti, te je dosegla razinu da je reagirao reis Kavazović. Isti onaj kojem je nedopustivo da „vlasi vladaju Srebrenicom“.

Žrtve različitih uvreda koje su se gomilale po medijima i komentarima bili su i ostali sudionici znanstveno stručnog skupa. Svi odreda su nazivani lopovima i zločincima, te ih se prigodno smještalo u zatvor.

Neki „autori“ su najodvratnije kvalifikacije izrekli i prije samog početka konferencije.

Nešto blaži, ali suštiski jednaki, bili su megafoni bošnjačkog nacionalizma, FTV i N1. Ove dvije „televizije“ odlučile su za komentatora neumske konferencije uzeti posljednju osobu koja o tome ima što reći – Željka Komšića.

Osim što Komšić nije sudionik konferencije, nije dorastao komentirati ni znanstveno stručni sadržaj konferencije. Da ne govorimo o tome da nije znao ni o čemu se uopće govorilo dva dana u Neumu.

Naravno, medijima kao ni Komšiću, uopće nisu bila bitna izlaganja sudionika. Njihov jedini interes bio je umanjiti značaj konferencije i izliti prigodnu količinu uvreda i diskvalifikacija.

Treba li uopće spominjati da su se bošnjački mediji zadržali tek onoliko vremena koliko je trebalo da pokupe izjave s otvaranja!? Jedna izjava traje minut, a jedno izlaganje pola sata.

No, što su uopće dostignuća konferencije?!

U dva dana koliko je trajala, bilo je na desetine izlagača o različitim temama.

Niti jedno izlaganje, znanstveno ili stručno, nije našlo svoj put do bošnjačkih medija. Naravno, iluzorno je očekivati da će svako izlaganje imati jednaku, pa makar i značajnu pozornost. Ali bilo je pošteno barem odslušati izlaganja prije nego ih se popljuje.

Zaključci konferencije, prema riječima organizatora, bit će objavljeni u posebnoj publikaciji. S obzirom da se radi o jednoj od najvećih, ako ne i najvećoj, političkoj konferenciji u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini, ne treba sumnjati da će publikacija sa radovima izlagača biti opširna.

To će biti i prilika za sve one medije koji su neprofesionalno i nekorektno pojeftinili vrijednost konferencije i dostojanstvo njenih izlagača, kao i organizatira, da pročitaju što se tu govorilo; je li se zaista „dijelila Bosna“ ili se možda radi o konstruktivnim znanstveno stručnim prilozima.

Umjesto poredbe jedne znanstveno stručne konferencije sa „koncentracionim logorom“ možda su trebali naći truda pa je usporediti s nečim pristojinijim. Recimo, nekom drugom sličnom, možda konkurentskom konferencijom. Ah da, takva ne postoji.

Konferencija u Neumu je optužena i da je politički skup. Pa naravno da je dijelom i politički skup. S obzirom da institucije BiH, kako znanstvene, tako ni ostale, nikad u posljednjih 20 godina nisu našle za potrebno organizirati znanstveni skup na temu položaja Hrvata, onda su to morali učiniti NVO i političari. Jer da nisu oni – konferencije ne bi ni bilo.

I naravno da je konferencija, kao civiliziran način komunikacije, trn u oku onima koji jedino priznaju argument nasilja i brojnosti.

Ali ne treba se mnogo osvrtati na to.

Zaključci konferencije imaju mnogo dugotrajniji efekt od dvodnevnih siktanja otrova iz „glavnog“ grada. Njeni učinci trajat će mjesecima i godinama. Njeni zaključci bi trebali konačno definirati relevantan prijedlog ustroja i budućnosti Bosne i Hercegovine.

Nema sumnje da će i njega, kao i sve ostale ranije prijedloge, Bošnjaci bez čitanja odbaciti. Ali jedan kvalitetan prijedlog u obliku zaključka kakav se očekuje, legitimirat će sve političke poteze koje će Hrvati u budućnosti raditi. /HMS/