Published On: Sri, srp 25th, 2012

Za Šantićevu nagradu već prispjelo preko 60 naslova

Na danas održanoj tiskovnoj konferenciji povodom ovogodišnjih Šantićevih večeri poezije u organizaciji SPKD ”Prosvjeta” gradski odbor Mostar, bilo je riječi o samoj nagradi, njenom značenju, kao i o programu ovogodišnjih Šantićevih večeri.

Pored ostalog, ove godine ćemo imati slušati puhački kvartet pod pokroviteljstvom Beogradske filharmonije i po preporuci njenog direktora Ivana Tasovca, monodramu „Ćorkan“ u izvedbi sarajevskog glumca Harisa Burine i predstavu „Kvartet“ Prijedorskog pozorišta, uživati u večeri posvećenoj mostarskom pjesniku Osmanu Đikiću – tom prilikom će se prikazati i kratki crno – bijeli film sa snimcima dženaze pjesnika, upriličit će se večer živih pjesničkih legendi regije, te večer suvremenih pjesnika

Prikazat će se i film ”Moj brat Aleksa“ i na kojemu će biti i sudionici kultnog filma snimanog u Mostaru. Bit će upriličena izložba posvećena onovremenim publikacijama mostarskih Srba u privatnoj postavci novinara Zlatka Serdarevića, okrugli stol na temu korelacije šantićevog i našeg vremena, sa eminentnim jezikoslovcima i piscima.

Uz to će se predstaviti i dvojezično izdanje Šantićevih pjesama tiskano u Češkoj republici, čiji je izbor upriličio dobitnik Šantićeve nagrade, pjesnik Stevan Tontić.

Šantićeve večeri započinju 7. rujna a završavaju se 15-og, dodjelom Šantićeve nagrade. Iznos nagrade je, po riječima potpredsjednika Prosvjete, Veselina Gatala, sastoji se u novčanoj nagradi u iznosu od 5 000 Km, te simboličnih rekvizita u vidu Šantićevog štapa i šešira.

Drugi dopredsjednik SPKD „Prosvjeta“ gradski odbor Mostar, profesor Ranko Čvoro, kratko je podsjetio na tradiciju i značaj Šantića i Šantićevih večeri za promicanje univerzalnih ljudskih vrijednosti i poboljšanje kulture življenja u Mostaru.

Minja Pejanović, glasnogovornica Šantićevih večeri, kazala je kako će se manifestacija održati u Vladičanskom dvoru u Mostaru; u Šantićevom i mostarskom Brankovcu, u prostorima HD Herceg Stjepan – Kosača, na maloj sceni HNK i na lokacijama u Starom gradu. Šantićevu nagradu će dodijeliti prošli dobitnik, pjesnik Đorđo Sladoje.

Jedan od potpredsjednika, Veselin Gatalo, podsjetio je na propozicije natječaja. Na mostarsku adresu „Konak 7“ treba poslati knjigu (zbirku pjesama) u pet primjeraka, objavljenu unutar tri protekle godine, kraću biografiju i kontakte, sa naznakom „Za Šantićevu nagradu“, do 31. 7. ove godine.

Gatalo je spomenuo i tiskanje zbirke pjesama jedne od legendi Mostara i najpoznatijeg mostarskog „trash“ pjesnika.

Neslužbeno doznajemo da se radi o pjesmama Mehmeda Umačkića, Mostaru i svijetu poznatijeg kao Meho Džeger, kao i predstavljanju njegovih sabranih djela  od strane Mostarca dr. Nine Raspudića, poznatog talijaniste i profesora Zagrebačkog sveučilišta.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare