Za osam sekundi zaradio 250.000 dolara

Milwaukee Bucksi u nedjelju su u posljednjoj utakmici regularnog dijela NBA sezone odmarali sve najbolje igrače (Giannisa Antetokounmpa, Khrisa Middletona, Brooka Lopeza…), ali uz četvoricu pričuva u početnoj petorci utakmice u Clevelandu bio je i njihov drugi najbolji strijelac Jrue Holiday.

No on je svoj nastup završio nakon samo osam sekundi.

Cavsi su dobili podbacivanje, a čim je njihov razigravač Darius Garlanddošetao s loptom do centra, Holiday ga je faulirao i krenuo prema klupi, dok je njegova zamjena već bila spremna za ulazak.

Više se nije vraćao u igru.

Za tu bizarnu situaciju ipak postoji razumno objašnjenje. Holiday u svom ugovoru ima klauzulu o bonusu ako odigra barem 67 od ukupne 82 utakmice u sezoni. Već ih je bio propustio 15, pa je u nedjelju navečer došao do potrebnog 67. nastupa, makar on potrajao samo nekoliko sekundi.

Trener Mike Budenholzer mogao je i njega ostaviti u civilu za utakmicu koju su Bucksi planirano izgubili (133:115), pali na treće mjesto i izbjegli mogući okršaj s Brooklyn Netsima već u prvom krugu doigravanja. No ovako mu je napravio uslugu bez da je riskirao da se defenzivni as ozlijedi pred sam početak play-offa.

Visina bonusa, ovisno o izvorima, iznosi 225, 255 ili 306 tisuća dolara. Nije to velik novac u kontekstu čitavog ugovora Jruea Holidaya, koji ove sezone ima osnovicu od 30.1 milijun dolara, s mogućim bonusima od 3.7 milijuna, od kojih više od milijun otpada na osvajanje naslova prvaka. Ali bio je to ljudski potez trenera, koji je pokazao da mu je stalo do zadovoljstva njegovih igrača, prenosi Index.

Sličnu situaciju vidjeli smo prošle sezone s Ivicom Zupcem u glavnoj ulozi. On je u posljednjoj utakmici svojih LA Clippersa također izašao nakon samo nekoliko sekundi, ali njegov nastup tada nije bio motiviran novcem nego Zupčevom željom da odigra sve utakmice u sezoni, budući da prethodno nije propustio niti jednu.