Published On: Pon, tra 11th, 2022

HRS: Obljetnica HVO-a nije smjela biti zloupotrijebljena u političke svrhe

Nećemo trošiti riječi na Izbore, nije prigoda… ali tkogod ne bude nastupao jedinstveno kroz HNS nije s nama, protiv nas je, pozivamo na sveti zavjet zajedništva…zajedništvo po dubini i širini. Neće biti onih koji razmišljaju drugačije, kada se donese odluka u ime hrvatskog naroda, jer da je bilo takvih u vrijeme Domovinskog rata, tko zna kako bi završio.”

S ovim citatom, Hrvatska republikanska stranka započinje svoje priopćenje o obilježavanju 30. obljetnice HVO-a u Mostaru.

Priopćenje stranke potpisuje, njen predsjednik, Slaven Raguž i prenosimo ga u cijelosti.

Predsjednik Milanović je odlikovao živuće heroje HVO-a, Petra Zeleniku, Đuru Matuzovića, Filipa Filipovića i Ivana Tanjića, a posthumno Ivu Lozančića. Zbog te činjenice, obveza je bila suzdržati se od bilo kakvog javnog istupanja po pitanju obljetnice osnutka HVO-a u Mostaru, koja je počela postrojavanjem 1. pješačke gardijske pukovnije OS BiH, a završila svečanošću u Kosači. S pravom bi se to moglo tumačiti kao zloupotreba iste u političke svrhe i okaljalo bi ogromnu stvar koju je Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović učinio Hrvatima u BiH.

Međutim, na svečanosti u Kosači Dragan Čović učinio baš tu zloupotrebu,najkraće sažeto u riječima koje smo naveli u uvodu. To je dovelo do toga da, sudeći po medijskim izvješćima nakon Obljetnice, u sasvim drugi plan su pala odlikovanja časnih zapovjednika HVO-a, a u prvom planu se govori o izbornom zakonu, izborima i jedinstvu po mjerilima najjače stranke. Baš onome o čemu “nije prigoda”. Zbog toga, sada nakon što je sve prošlo, osjećamo potrebu i odgovornost očitovati se. Iz prostog razloga što je ova časna obljetnica u Mostaru prošla obilježena ponajviše onima koji su prije 30 godina radili baš ovo što se u ovom trenutku spočitava: razmišljali drugačije.

U prilog tome govori činjenica da je postrojavanje 1. pješačke gardijske pukovnije, koja baštini ostavštinu HVO-a, učinjeno pred Mijom Krešićem, zamjenikom ministra obrane, inače pripadnikom JNA tijekom najjače agresije na Hrvatsku, a tijekom Domovinskog rata u BiH, pripadnikom ABiH. Naravno, sve sukladno zakonu o obrani i zakonu o oružanim snagama BiH. Sukladno tim zakonima nadređeni hrvatskoj sastavnici OS su hrvatski član Predsjedništva i zamjenik ministra obrane, odnosno, Željko Komšić i Mijo Krešić. Dva Zlatna ljiljana. Prvog su nam nametnuli Bošnjaci na izborima. Drugog nam je nametnuo “sveti zavjet zajedništva”.

U uvodu u svečanost koja se održavala u Kosači, prikazan je isječak iz dokumentarnog filma koji, na žalost, nije još uvijek napravljen, ali je obećano kako će biti napravljen. Moramo kazati: konačno! Da se netko odlučio institucionalno i dokumentaristički krenuo baviti ostavštinom vremena ponosa i slave. Budući da je film još uvijek u izradi, autorima sugeriramo da ubace u njega i jedan od ključnih događaja iz Domovinskog rata, koji se dogodio 7. listopada 1991., a to je zračni napad JNA na Banske dvore.

Radi cjelovitosti istine, neka autori upitaju Dragana Čovića, koji poziva na jedinstvo koje smo imali tijekom Domovinskog rata, gdje je bio i što je radio 8. listopada 1991, dan nakon granatiranja Banskih dvora i pokušaja atentata na Franju Tuđmana?

Hrvatski narod je ponosan narod, dostojanstven, hrabar i istinoljubiv. To se pokazalo prije 30 godina kada smo započeli i kasnije okončali borbu protiv prijašnjeg jednoumlja. Pokazat će se opet, kada pobijedimo ovo sadašnje, stoji u priopćenju.

guest
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
drZlikovac
drZlikovac
1 mjesec prije

Eto…ovaj je Zlatni ljiljan prihvatljiv HDZ jer je Čovićev najbliži suradnik ,drugog ne prihvaćaju jer nije..oba su jugoslavenske provijencije kao i Čović…a trećeg ,trećeg koji je bio za Hrvatsku ,koji je odbijao pucati na muslimane…e toga su ubili na početku rata…njega se sjeti par hrvatskih domoljuba na godišnjicu…

Nisam kriv
Nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
1 mjesec prije

Čitam i već mislim napisati Lajk kad ono ti prijedloži usrašu, hebo te on bolesna !

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  Nisam kriv
1 mjesec prije

Kako ću njega zaboravit…on je Vama Hercegovcima svijetla točka , ..čak nije ni bitna njegova politička opredjeljenost ,već odluka da ne sudjeluje u hrvatsko -bošnjačkom BRATOUBILAČKOM sukobu…😀

Nisam kriv
Nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
1 mjesec prije

Nismo mi braća nekrofilu !
Ako si oženio bal.nkuru nemoj nas valjati u svoj blatu.!

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  Nisam kriv
1 mjesec prije

Oženio Hercegovku katolkinju….evo mi cilo jutro ide na živce…a tebe su mogli koknuti 😁

Nisam kriv
Nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
1 mjesec prije

Nisu me koknuli a ti si svezan na kratko nema te tko odvezat a i nedaš sebi blizu!
Nekrofilija ti razorila mozak ko sifilis !

Blanka
Blanka
1 mjesec prije

Pitanje di je bio moze se svesti na dva odgovora – ili je cuvao punceve ili svoje dvore u Makarskoj, cekajuci JNA da mu omoguci siguran povratak u S(hloko.

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
1 mjesec prije

Nu eranijski’ poskoklija – filter na precjednickom shokolu, koje dno dna, I vi “nezavisni”, Partijsko prostituisanje….

Kresimir !.!!!!
Kresimir !.!!!!
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
1 mjesec prije

Kuš balin,kuro !!

Nisam kriv
Nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Kresimir !.!!!!
1 mjesec prije

Nije LinkuraBA !

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
1 mjesec prije

A na čijoj je vezi bio…😀

Nisam kriv
Nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
1 mjesec prije

Profesionalni nekrofilski upit !

drZlikovac
drZlikovac
1 mjesec prije

“Hrvatski narod je ponosan narod, dostojanstven, hrabar i istinoljubiv. To se pokazalo prije 30 godina kada smo započeli i kasnije okončali borbu protiv prijašnjeg jednoumlja. Pokazat će se opet, kada pobijedimo ovo sadašnje, “…..ovo sadašnje je isto kao i ono od prije 30 godina ,nikakva smjena se nije dogodila…kadar je samo 30 godina stariji..😁