Srijeda, 29 svibnja, 2024

YIHR BH: Pozivamo SDP da uključi javnost u proces donošenja odluka

Must Read

Inicijativa mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini osuđuje netransparentnost djelovanja vladajuće koalicije na nivou Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, posebno imajući u vidu posljednje dostavljanje prijedloga izmjena zakonskih rješenja od strane Socijaldemokratske partije BiH, a na postupanje Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Upozoravamo izabrane predstavnike u zakonodavnim tijelima Bosne i Hercegovine, da prije donošenja izmjena bilo kojeg od najavljenih zakonskih rješenja, poštuju procedure, te istovremeno podvlačimo da je potpuno protivno interesima države, građana i društva, izmjene širokog spektra zakona od onih koji se tiču državne službe, izbornog procesa, ustroja pravovsuđa, javnih nabavki do onih koji se tiču sukoba interesa, vršiti u paketu, umanjujući prostor građanskom društvu da reagira na svaki od navedenih pitanja pojedinačno i u punom kapacitetu.

Od Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine tražimo da prijedloge promjena postojećih zakonskih rješenja dostave javnosti, kao što su iste dostavili Vijeću ministara, kako bi se otvorio prostor za širu diskusiju, te kako bi građansko društvo imalo vremena konstruktivno doprinijeti procesu promjena u Bosni i Hercegovini.

Posebno podvlačimo bitnim pitanje izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, koja uvode između ostalog i novi način imenovanja glavnih tužilaca na različitim nivoima vlasti, što sada prelazi pod kontrolu relevantnih zakondavnih tijela, počev od izbora glavnog tužioca Tužilaštva BiH od strane Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Istovremeno, upozoravamo i na opasnosti izmjene Izbornog zakona BiH, koji predviđa ograničavanje Glavnog centra za brojanje, a u vezi sa proširenjem ovlasti lokalnih biračkih odbora i općinskih izbornih komisija pri prebrojavanju glasačkih listića. Svima je dobro poznato na koji način se u praksi sastavljaju izborna tijela na lokalnoj razini, što otvara prostor za nove nepravilnosti u budućoj provedbi izbornog procesa.

Također, pitanje kreiranja zatvorenih listi, odnosno nove odredbe kojom se “raspodjela mandata koje lista dobije vrši prema redosljedu kandidata na listi”, suštinski dovodi u pitanje vlasništva mandata između političkog subjekta i pojedinca, čime može ugroziti demokratski proces, te umanjuje ulogu pojedinca u izbornom procesu u odnosu na ulogu političke stranke.

Nama je jasno da će ovi zakoni morati proći formalnu proceduru, ali osuđujemo činjenicu da se namjenski čitav skup prijedloga izmjena dostavio pred novogodišnje praznike, da postoji opasnost da će se donošenje ovih izmjena vršiti istovremeno, čime neće biti prostora za reakciju, te u konačnici i nedostatak svijesti političkih predstavnika da sa javnosti dijele prijedloge koji sutra mogu ostaviti duboke posljedice po čitav pravni poredak Bosne i Hercegovine.

Ovom prilikom, želimo iskazati podršku organizacijama Transparency International Bosne i Hercegovine (TI BiH), Centri civilnih inicijativa (CCI), Fond otvoreno društvo BiH, udruženju građana “Zašto ne”, te njihovoj najavi organiziranja javnih rasprava te dostavljanja komentara na pomenute izmjene zakona Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH, kao i drugim organizacijama koje su jasno stale iza odbrane transparentnosti procesa donošenja odluka u BiH. Također, Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH poziva na nastavak dijaloga sa političkim strankama, širenje informacija o najavljenim izmjenama, a građane na odgovorno i aktivno učešće u dijalogu o reformskim procesima koje su od ključnog značaja za budućnost zemlje.

Inicijativa mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -