Published On: Čet, pro 20th, 2012

Nove osobne 18 KM, a vozačke čak 60 KM

Iako je bilo predviđeno da se nove osobne iskaznice u BiH počnu izdavati početkom sljedeće godine, sada je to skoro sigurno da se to neće dogoditi. Naime, kako su rokovi kratki, te kako je potrebno koordinirati veliki broj institucija.
Vijeću ministara je predloženo da se prva dva mjeseca 2013. iskoriste za testiranja da se ne bi ugrozila sigurnost dokumenata i sigurnost u radu svih institucija zbog kratkih rokova, prenosi Večernji list.
”Predviđeno je da se odluka o početku odgodi za dva mjeseca. Naravno, ako Vijeće ministara ne podrži ovaj prijedlog, sve pripreme idu dinamikom kao da će izdavanje početi 1. siječnja 2013. Očekuje se i da se izvrše bolje pripreme vezano uz primjenu Zakona o matičnim knjigama, posebno u FBiH”,  tvrdi Amila Opardija, glasnogovornica IDDEEA.
U tijeku su i aktivnosti pripreme izgleda nove osobne iskaznice shodno izmjenama propisa, ali budući da je u pitanju standardiziran dokument, on se neće puno razlikovati od sadašnjeg dokumenta.
Podaci koji će se nalaziti na osobnoj iskaznici su definirani Zakonom o osobnoj iskaznici.
Od biometrijskih podataka će se uzimati podaci o otiscima prstiju, fotografija i potpis. Podaci će biti ispisani ćirilicom i latinicom, na zahtjev građanina će se moći unijeti i entitetsko državljanstvo i krvna grupa, a najveća promjena je to što će nova osobna sadržavati elektronski čip u koji će se moći pohraniti digitalni potpis na zahtjev građanina.
Skoro je sigurno kako će u BiH od 1. ožujka iduće godine početi izdavanje nove elektronske iskaznice, čija će cijena biti 18 KM, najavio je direktor Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH Siniša Macan.
Macan je objasnio da građani neće morati mijenjati dokumente dok im ne isteknu važeći.
”To praktično znači da će onome tko je danas izvadio osobnu, ona važiti sljedećih 10 godina”, rekao je Macan novinarima u Banjoj Luci, nakon svečanosti povodom obilježavanja 10 godina od uvođenja elektronskih evidencija i jedinstvenih osobnih dokumenata u BiH.
Macan je naveo da će cijena nove osobne BiH biti viša za 80 posto od postojeće, napominjući da u Hrvatskoj građani plaćaju više od 20 eura za dokumente koji važe 10 godina.
Također je rekao da će cijena novih vozačkih, koje će se, takođe, izdavati od 1. ožujka sljedeće godine, biti 60 KM.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare