Published On: Uto, velj 15th, 2022

Vukšić: Nepravedni zakoni omogućuju preglasavanja i majorizaciju zbog čega najčešće trpe Hrvati

U utorak, 15. veljače, u duhovno-pastoralnom centru “Emaus” u Bijelom Polju (Potoci) kod Mostara započelo je 24. redovito godišnje zajedničko zasjedanje Biskupske konferencije BiH i Hrvatske biskupske konferencije.

Uvodni pozdrav uputio je dopredsjednik BK BiH mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH.

Ugovore treba poštovati

“Raduje me što smo se ponovno okupili te vas sve srdačno pozdravljam na početku ovoga 24. po redu zajedničkoga zasjedanja Biskupske konferencije BiH i Hrvatske biskupske konferencije, koja je pristigla u Mostar i Bijelo Polje predvođena predsjednikom mons. Želimirom Puljićem. Činim to u svoje ime i u ime svih članova naše biskupske konferencije, a ovaj put posebice u ime mostarskoga biskupa mons. Petra Palića”, rekao je mons. Vukšić te čestitao novom dubrovačkom biskupu mons. Roku Glasnoviću.

Nadalje je podsjetio kako se redovito zasjedanje događa se u vrijeme kad je Bosna i Hercegovina već mjesecima zahvaćena nesporazumima političke naravi, koji izazivaju osjećaje straha. “U ovoj sezoni teških riječi sve je veća oskudica nade koju ljudima mnogi odavno kradu a pojačavaju je nedostatak radnih mjesta, pravna nesigurnost i iseljavanje. Vlasti ne poštuju se ni međunarodni ugovori sa Svetom Stolicom što pogađa Katoličku Crkvu i njezine vjernike. K tomu, nepravedni zakoni omogućuju preglasavanja i majorizaciju malobrojnijih zbog čega najčešće trpi hrvatski narod. Zbog toga, stalno podsjećamo vlasti na obvezu izvršavanja obveza prema prastarom pravilu: Pacta sunt servanda (Ugovori se trebaju poštovati), na potrebu poštivanja pojedinačnih prava svakoga čovjeka i kolektivnih prava svakoga naroda, na obvezu ispravljanja nepravednih zakonskih rješenja te na potrebu donošenja pravednih zakona i njihove provedbe”, naglasio je nadbiskup Tomo ističući da “kao kršćanski vjernici žele dati svoj doprinos za izgradnju društvene sloge i biti svjedoci nade također u ovim kušnjama”.

Bratski pohod

Potom je pozdrav uputio predsjednik HBK mons. Puljić, nadbiskup zadarski te zahvalio za liturgiju koju su zajedno slavili uoči ovog zasjedanja u katedrali Majke Crkve u Mostaru. “Kad god se ovako nađemo okupljeni, pomislim kako je bilo dobro što smo prije četvrt stoljeća odlučili godišnje se okupljati na područjima naših dviju biskupskih konferencija. A to, evo, činimo već 24. put. Uz to povezani smo putem službenih delegata koji sudjeluju na našim redovitim zasjedanjima… Kao članovi dviju institucija istoga naroda nosimo zajedničku odgovornost. Stoga, naše okupljanje ima uz pastirsku, katehetsku i liturgijsku, i onu ljudsku i duhovnu dimenziju. U tom vidu ovaj radni boravak biskupa iz Hrvatske s vama biskupima BiH u podneblju čistog hercegovačkog zraka i ljekovitih trava vrijeska i kadulje dobro će svima doći, posebice u ovom pandemijskom ozračju u kojem COVID 19 najviše pluća pogađa. Stoga, iskoristimo ne samo našu blizinu, već i ozračje čistoga hercegovačkog zraka i ljekovitih trava”, kazao je nadbiskup Želimir ističući da je ovaj susret “u prvom redu bratski pohod, dragoj braći u biskupstvu, koji snagom svetog Reda vrše povjerenu službu u partikularnim crkvama države Bosne i Hercegovine i znak bratske blizine i solidarnosti u njihovim brigama, nadama i strepnjama”.

Iskazujući želju da da narodi u BiH dogovorom i suradnjom njezinih predstavnika uspiju ostvariti ravnopravnost na svim razinama političkoga djelovanja, odgojno-obrazovnoga sustava, ekonomskoga napretka i socijalne zaštite posvijestio je da biskupi iz Hrvatske očekuju da nositelji domaćih struktura vlasti i predstavnici međunarodne zajednice učine sve kako bi se ratne rane čim prije zaliječile, a ljudima i narodima u Bosni i Hercegovini ponudilo konkretne razloge nade u ostanak i opstanak u patnjom i trpljenjem blagoslovljenoj zemlji. “Pogađa nas i zabrinjava činjenica što puno ljudi seli iz BiH, posebice Hrvata. No, lijepo je čuti i pročitati kako vi, dragi pastiri crkava u BiH, s optimizmom i vjernošću svome poslanju, ne umarate se pozivati i sokoliti vjernike neka ostanu ‘uz svoja ognjišta i uz svoja svetišta’, u rodnoj Domovini koja nije neki relikt romantičarskog doba, već ima opravdano teološko mjesto u našem hodočasničkom životu na ovoj zemlji. Na tom mukotrpnom putu i vjerničkom hodu pratimo vas, podržavamo i molimo za vas”, poručio je nadbiskup Želimir želeći “plodno i blagoslovljeno druženje u ovom domu u Bijelom Polju, uz šum rijeke Neretve”.

Tijekom susreta biskupi će razgovarati o zajedničkim temama među kojima su: hrvatska inozemna pastva, Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu, liturgijska pitanja i Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini.

guest
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Bosnjaci katolici grada Sarajeva⚜️⚜️⚜️
Bosnjaci katolici grada Sarajeva⚜️⚜️⚜️
3 mjeseci prije

I ovaj pedofil je poceo ka vlasina covic

Hrvoje Vukcic
Hrvoje Vukcic
Šta ti kažeš na ovo?  Bosnjaci katolici grada Sarajeva⚜️⚜️⚜️
3 mjeseci prije

Sikter vehabijo u fildzan

Dončo
Dončo
Šta ti kažeš na ovo?  Bosnjaci katolici grada Sarajeva⚜️⚜️⚜️
3 mjeseci prije

Bhaba ti je phedofil, strvino.

Lukša
Lukša
Šta ti kažeš na ovo?  Bosnjaci katolici grada Sarajeva⚜️⚜️⚜️
3 mjeseci prije

Pedofil ti je utemeljio religiju

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Lukša
3 mjeseci prije

kao da je blento tog svjestan..ha ha

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Bosnjaci katolici grada Sarajeva⚜️⚜️⚜️
3 mjeseci prije

koji prdofil ,Mi Hrvati znamo samo za jednoga muhameda kojim su zaluđeni tamo neki poludivlji narod samoprozvan bošnjak, čak i to su ukrali od Bošnjaka.

Hrvati islamske vjere gradova HR HB
Hrvati islamske vjere gradova HR HB
Šta ti kažeš na ovo?  Bosnjaci katolici grada Sarajeva⚜️⚜️⚜️
3 mjeseci prije

Koji pedofil, onaj pustinjski što ga u šali poslanikom Božjim nazivaju?

Dončo
Dončo
3 mjeseci prije

Oooo to više nisu Potoci? Sad je to Bijelo Polje? A zašto?

Ćulap na glavu, ranac na rame - i via Triglav !!!
Ćulap na glavu, ranac na rame - i via Triglav !!!
3 mjeseci prije

Soroševci moji lijepi 🙁 , u kojoj školi ste Vi učili kako se vode i uređuju portali 🙁 🙁 ?!

POUČAK: Činim sve što je u mojoj moći da od ovog našeg Poskoka napravim najglasovitiji ćafirski portal na ex-Yu prostorima 😎 ali – Vi toliko pogrešno birate teme da vam ni Tito i Allah zajedno ne mogu pomoći 🙁 🙁 !

Jednom riječju: DOSADNI STE KO ĆUNDARA SA OVAKVIM TEMAMA 🙁 a to ni gazda Soroš nije tražio od Vas 🙁 ..

Nema veze, dajte vu svom Hasi da uređuje Poskok 😎 😎 – pa da onda vidimo kako Musa dere islamiste 😎 😎 !

Last edited 3 mjeseci prije by Ćulap na glavu, ranac na rame - i via Triglav !!!
Dončo
Dončo
Šta ti kažeš na ovo?  Ćulap na glavu, ranac na rame - i via Triglav !!!
3 mjeseci prije

Potpisujem.