Published On: Mon, Nov 18th, 2013

Vukovar se priprema na dolazak 100.000 ljudi

Uoči
Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, u Zagrebu će se već tradicionalno paliti svijeće za Vukovar. Poruka je ista – “I reći ću Vam samo još jednu stvar – zapamtite Vukovar”…

Paljenjem svijeća od 18 sati u Aveniji grada Vukovara, Zagreb će se prisjetiti vukovarske žrtve. Tradicionalno paljenje lampaša organizira klub veterana 148. brigade HV-a u suradnji s drugim udrugama.

Duž cijele Avenije – od Trešnjevačkog trga do Ulice grada Gospića – branitelji i djeca iz osnovnih i srednjih škola s područja Trešnjevke i Trnja zapalit će nekoliko tisuća lampaša.

U 19 sati u crkvi Svete Mati Slobode održat će se misa za sve poginule branitelje.

HNS-ova Vesna Pusić osvrnula se u Novom Vinodolskom na sutrašnje obilježavanje pada Vukovara. Iako je u Vukovaru već nekoliko mjeseci izvanredno stanje zbog ploča na ćirilici, a Stožer uz to i šalje poruke Vladi da nisu dobrodošli, Pusić sutra ne očekuje nikakve nerede.

“Pred žrtvom Vukovara svi trebamo stajati zajednički i zajednički odati počast, a nakon toga možemo raspravljati politički koliko god treba i koliko god je potrebno”, istaknula je.

Josić: Pokazat će se jasna razlika između “vukovarske i nevukovarske Hrvatske”
S njom se očito ne slaže predsjednik Stožera za obranu hrvatskom Vukovara Tomislav Josić koji je na današnjoj konferenciji za novinare u Vukovaru istaknuo da će se sutra, na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, pokazati jasna razlika između “vukovarske i nevukovarske Hrvatske”, a prva razlika uočit će se na samome početku obilježavanja Dana sjećanja “kada će ‘vukovarska Hrvatska’ ostati izvan kruga bolnice”.

Pozvao je sve koji sutra dolaze u Vukovar da ponesu lampaše kako bi njima odali počast vukovarskim žrtvama te obavezno ostanu na misi za poginule, pogubljene, nestale i umrle koja će se služiti na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

“Sve koji sutra dolaze u Vukovar zamolio bih za mir, tišinu, dostojanstvo, budimo jedinstveni jer idemo se pokloniti onima koji su bolji od nas”, rekao je Josić te dodao da će razlika “između ‘vukovarske i nevukovarske Hrvatske’ svima biti vidljiva i u Koloni sjećanja”.

Iz Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara poručili su da sutra političke elite ne smiju biti u prvome planu.

Opačić: Idemo u Vukovar odati počast svima koji su poginuli

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara jučer je poslao otvoreno pismo predsjedniku Josipoviću, premijeru Milanoviću, ministarstvima i, kako navode, “svim politikantima u Hrvatskoj”, u kojem im opetovano zamjeraju jer Vukovar, Škabrnja i ostala mjesta iznimno stradala u Domovinskom ratu nemaju status mjesta posebnog pijeteta. Svima njima zamjeraju i što za dolazak u Vukovar uzimaju dnevnice. Evo što je o tome u Rijeci rekla potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

“Ne mogu to komentirati, niti želim. Mi ćemo doći u Vukovar kao što smo bili i svih ovih godina, odati prvenstveno počast svima onima koji su poginuli u Vukovaru”, poručila je Opačić.

Podsjetimo, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara vladajućima je jučer poslao otvoreno pismo koje prenosimo u cjelosti:

“Kada je obljetnica Hirošime, cijeli Japan zašuti, bdije, sjeća se podnesene žrtve, nevinih koji su agresorsko iživljavanje životom platili. Tko je bio agresor? Netko, nekakav bezimeni netko, visoko gore na nebu, bacio je predmet, nije žrtve gledao u oči, uništio je generacije japanskih obitelji, zavio Japan u crno. Bez obzira na dnevnopolitička prepucavanja, životna i ina neslaganja – oko ove teme nema prijepora, pijetet nitko ne dovodi u pitanje. Nikada se pijetet ne dovodi u pitanje.

Vukovar je žrtva agresorskog iživljavanja. Srpski agresori gledali su nas, a gledaju nas i dan danas u oči. Silovali su naše majke, sestre. Krvoločno masakrirali naše prijatelje iz djetinjstva, našu braću i očeve. Ne tražimo ništa što nije dostojno i pravedno. Ne tražimo ništa što svakom drugom građaninu planete Zemlje u našim uvjetima samo po sebi ne bi bilo zajamčeno.

Kako biste vi, politikanti, koji već dvadeset godina gazite sve što je sveto, objasnili Japancima da se u Hrvatskoj 18. studenog održavaju tulumi i rock-koncerti, da nakon krvoločne agresije na Hrvatsku Vukovar, Škabrnja, itd., nisu mjesta posebnog pijeteta? Kako im objasniti da falsificirate popis stanovništva kako biste gazili žrtve opet i opet, da kršite Ustav i zakone kako biste pogazili pijetet i silovali ranjene? Kako im to objasniti?!? Kako možemo to sebi objasniti?

Zorane Milanoviću i sudionici kola tvoga – nije li krajnje degutantno da vam mi porezni obveznici plaćamo protuzakonito postavljanje ploča, čuvanje protuustavno postavljenih natpisa, da mi plaćamo enormne policijske straže i neviđenu hordu interventne policije, svu potrebnu mašineriju i noćne straže kako biste očuvali svoje protuustavne i protuzakonite postupke?

I naposljetku, nije li krajnje degutantno da vam mi plaćamo put u Vukovar na 18. studenog? Da, na put u Vukovar idete službenim vozilima, na teret državnog proračuna. Svih ovih godina je tako.

A ove godine, kada se u svjetlu sve ove vaše bijede i bezakonja koji vršite, Hrvatska dijeli na čestitu, vukovarsku, i na ovu vašu, nevukovarsku Hrvatsku, uplašili ste se da ćete ostati sami u koloni, za čije sudjelovanje vas plaćaju hrvatski porezni obveznici? Hoćete li našim novcem platiti i pratnju? Hoćete li platiti i dolazak onih koji će vam toga dana hodati uz bok kako ne biste hodali sami, kako se u kadrovima vaših, srboslavenskih medija ne bi ogledao sav vaš jad i vaša bijeda?

Ali ima toga još. Nije li krajnje degutantno da za 18. studenog, za hinjenje naklona žrtvi ubirete i dnevnice? Svaki put kada mislimo da jadniji nego što jeste ne možete biti, iznova nas iznenadite. Ako vam već pripadaju te dnevnice, zašto ih ne date na raspolaganje kako bi se svim onim domoljubima koji dolaze od Prevlake, Dubrovnika, iz cijele Hrvatske i voljene nam dijaspore, da se svima njima koji nerijetko nemaju dovoljna primanja ali ipak od usta odvajaju da na taj dan dođu u Vukovar, da se svima njima osigura topli obrok u Vukovaru? Ne, vi ne. Sve radite, kršite zakone i Ustav da ponizite i obezvrijedite žrtvu i žrtve Vukovara, a uzimate krvave novce da vam se plati put u Vukovar i dnevnice za boravak u gradu heroju. Kako bijedno.

Niste dobrodošli, ali vjerujemo da plaćen put i osiguranu dnevnicu nećete htjeti propustiti. Vidimo se u Vukovaru 18. studenog”.

Pusić: Ne očekujemo nerede u Vukovaru

Vesna Pusić osvrnula se u Novom Vinodolskom na sutrašnje obilježavanje pada Vukovara.

Iako je u Vukovaru već nekoliko mjeseci izvanredno stanje zbog ploča na ćirilici, a Stožer uz to i šalje poruke Vladi da nisu dobrodošli, Pusić sutra ne očekuje nikakve nerede.

“Pred žrtvom Vukovara svi trebamo stajati zajednički i zajednički odati počast, a nakon toga možemo raspravljati politički koliko god treba i koliko god dugo je potrebno”, istaknula je Pusić.

U Vukovaru se očekuje 100 tisuća ljudi

Vukovar se priprema za dolazak sto tisuća ljudi, a njegov gradonačelnik Željko Sabo očekuje da će Kolona sjećanja biti dostojanstvena, kako to i zaslužuju svi oni koji su živote dali za slobodu Vukovara i Hrvatske,

Vukovarska Kolona sjećanja kojom će sutra ulicama grada Vukovara proći tisuće građana Vukovara i domoljuba iz svih krajeva Hrvatske, biti će veličanstvena i dostojanstvena, upravo onakva kakvu i zaslužuju svi oni koji su živote položili za slobodu ovoga grada i Hrvatske, izjavio je Hini vukovarski gradonačelnik Željko Sabo.

“Grad Vukovar se priprema za dolazak 100.000 ljudi među kojima će se naći i kompletan državni vrh te cijela Vlada, a akreditirano je i više od 25 članova diplomatskog zbora”, kazao je Sabo.

Izrazio je očekivanje da će i ovogodišnja Kolona sjećanja pokazati Hrvatskoj i svijetu što je grad Vukovar, a on je, kako je ustvrdio, grad mira i tolerancije bez obzira na neke različitosti i događanja proteklih mjeseci.

Kolona sjećanja 18. studenoga središnji je događaj obilježavanja stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, koji je proglašen 1999. godine odlukom Hrvatskog sabora kako bi se na dostojanstven i primjeren način odala počast svim sudionicima obrane Vukovara – grada simbola hrvatske slobode.

Sudionici obilježavanja u Koloni sjećanja u hodnji prolaze gradskim ulicama od vukovarske Opće županijske bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata. Put je dugačak 5,5 kilometara, a po dolasku na groblje državna i druga izaslanstva polažit će vijence i zapaliti svijeće, dok će za poginule i nestale u agresiji i okupaciji Vukovara 1991. godine biti služena misa zadušnica.