Published On: Mon, Nov 18th, 2013

Sukob interesa nekažnjiv u FBiH

SARAJEVO – Sukob interesa funkcionera u institucijama vlasti u FBiH od sutra nema ko utvrđivati jer stupa na snagu izmijenjeni državni zakon, koji je ovu nadležnost oduzeo Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK), tvrde u federalnom parlamentu.

“Praktično je sada mrtvo slovo na papiru naš Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti u FBiH. Preostaje nam da ga hitno mijenjamo i uskladimo sa državnim kako ovaj pravni vakuum ne bi dugo potrajao”, rekao je Nasir Beganović (SBB), predsjedavajući Zakonodavno-pravne komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

On smatra da i FBiH, po ugledu na RS, a sada i po ugledu na parlament BiH, treba da osnuje svoju komisiju koja će umjesto CIK-a voditi postupke utvrđivanja sukoba interesa izabranih zvaničnika, savjetnika i nosilaca izvršnih funkcija.

“Lično sam protiv izmjena koje je usvojio državni parlament pa ovu nadlaženost CIK-a prebacio na svoju komisiju, ali bi i Parlament FBiH na isti način trebalo da riješi problem kako bi rješenja bila ista u cijeloj državi”, naglasio je Beganović.

On očekuje da će izmjene Zakona o sukobu interesa FBiH sada inicirati “SDP, koji tvrdi da se bori protiv korupcije, a na državnom nivou su uništili ovaj antikorupcioni zakon oduzimajući posao CIK-u”.

Tomo Vidović (SDP), zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i zamjenik predsjedavajućeg Zakonodavno-pravne komisije, kaže da je CIK doveden u nezgodnu situaciju odlukom bh. parlamenta da izmijeni Zakon o sukobu interesa u institucijma vlasti BiH i provjere preda svojoj komisiji, čije osnivanje tek predstoji.

“Bliži sam opciji da FBiH, kada izmijeni svoj zakon, ostavi CIK-u poslove utvrđivanja sukoba interesa. Ionako kod nas u BiH istinska borba protiv sukoba interesa nikad nije zaživjela”, ocijenio je Vidović.

Promijenjeni zakon onemogućiće i provjeru nespojivosti funkcija zvaničnika u institucijama vlasti Brčko distrikta.

“Na ovu posljedicu sve nas poslanike u Skupštini distrikta prije mjesec su upozorili predstavnici OSCE-a. No, ništa još nije preduzeto na izmjeni Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti Brčko distrikta”, rekao je Siniša Golić, član Zakonodavne komisije Skupštine distrikta.