Subota, 13 travnja, 2024

Sukob interesa nekažnjiv u FBiH

Must Read

SARAJEVO – Sukob interesa funkcionera u institucijama vlasti u FBiH od sutra nema ko utvrđivati jer stupa na snagu izmijenjeni državni zakon, koji je ovu nadležnost oduzeo Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK), tvrde u federalnom parlamentu.

“Praktično je sada mrtvo slovo na papiru naš Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti u FBiH. Preostaje nam da ga hitno mijenjamo i uskladimo sa državnim kako ovaj pravni vakuum ne bi dugo potrajao”, rekao je Nasir Beganović (SBB), predsjedavajući Zakonodavno-pravne komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

On smatra da i FBiH, po ugledu na RS, a sada i po ugledu na parlament BiH, treba da osnuje svoju komisiju koja će umjesto CIK-a voditi postupke utvrđivanja sukoba interesa izabranih zvaničnika, savjetnika i nosilaca izvršnih funkcija.

“Lično sam protiv izmjena koje je usvojio državni parlament pa ovu nadlaženost CIK-a prebacio na svoju komisiju, ali bi i Parlament FBiH na isti način trebalo da riješi problem kako bi rješenja bila ista u cijeloj državi”, naglasio je Beganović.

On očekuje da će izmjene Zakona o sukobu interesa FBiH sada inicirati “SDP, koji tvrdi da se bori protiv korupcije, a na državnom nivou su uništili ovaj antikorupcioni zakon oduzimajući posao CIK-u”.

Tomo Vidović (SDP), zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i zamjenik predsjedavajućeg Zakonodavno-pravne komisije, kaže da je CIK doveden u nezgodnu situaciju odlukom bh. parlamenta da izmijeni Zakon o sukobu interesa u institucijma vlasti BiH i provjere preda svojoj komisiji, čije osnivanje tek predstoji.

“Bliži sam opciji da FBiH, kada izmijeni svoj zakon, ostavi CIK-u poslove utvrđivanja sukoba interesa. Ionako kod nas u BiH istinska borba protiv sukoba interesa nikad nije zaživjela”, ocijenio je Vidović.

Promijenjeni zakon onemogućiće i provjeru nespojivosti funkcija zvaničnika u institucijama vlasti Brčko distrikta.

“Na ovu posljedicu sve nas poslanike u Skupštini distrikta prije mjesec su upozorili predstavnici OSCE-a. No, ništa još nije preduzeto na izmjeni Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti Brčko distrikta”, rekao je Siniša Golić, član Zakonodavne komisije Skupštine distrikta.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GENERAL LJUBO ĆESIĆ ROJS Kako je pomogao 10.050 obitelji pripadnika HV i HVO kad su svi od nas digli ruke. Jedini pomogao obitelji generala...

General Ljubo Ćesić Rojs ima ogromne zasluge koje je stekao u ratu i u poraću. Svima nam je poznata...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -