Published On: Sub, pro 19th, 2020

VUČIĆ: Vidimo što se sve kuha

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je kako se promjenom Daytonskog sporazuma traži da Republika Srpska nema entitetske ovlasti za koja se srpski narod borio i izborio u ratnom sukobu, prenijela je Srna.

Vučić je rekao kako je njegovo pitanje za sve koji se time igraju na razini svijeta – što će se mijenjati i je li to eufemizam za oduzimanje nadležnosti Republici Srpskoj, kao i da je to bar tri puta pitao i njemačku kancelarku Angelu Merkel.

“Evo da objasnim zašto to pitam. Od uspostavljanja Ustava BiH, nadležnosti BiH su samo carinska politika, monetarna politika, migracijska politika, i tako dalje. Sve ostalo je u nadležnosti entiteta”, rekao je Vučić za Televiziju Prva.

Dodao je kako Srbija poštuje Daytonski sporazum i teritorijalni integritet BiH, ali da je cijela suština baš u tome da se razvlasti i Republika Srpska.

“Ali da podsjetim na jedan detalj. SDA je ozbiljna politička stranka, najveća u Federaciji BiH u svakom smislu. Oni su na svom Kongresu donijeli određene odluke, gdje se zalažu za podjelu BiH na pet ili više multietničkih regija. Nema spomena od Republike Srpske. I tu vidimo što se sve kuha i što se iza brda valja”, rekao je Vučić.

Istaknuo je kako se radi o otimanju nadležnosti Republici Srpskoj, da ona ostane bez funkcija i razloga za postojanje. Vučić je rekao da je jasno da se teži ukidanju Republike Srpske, za šta je kao primjer naveo i plan SDA da u teritoriju grada Sarajeva uvedu i Pale i okolinu grada koja pripada Srpskoj.

Naveo da postoje problemi u funkcioniranju BiH, ali da se o Daytonskom mirovnom sporazumu pitaju tri konstitutivna naroda u BiH. Vučić je naglasio da je s Hitlerom nedavno uspoređen predsjedatelj i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik – predstavnik naroda koji je najstradalniji u Drugom svjetskom ratu. On je rekao da se trudio svih osam godina, dao sve od sebe da ne odgovori na desetine uvreda, kleveta, od toga kako je “snajperom nekoga ubija u Sarajevu, kako su se šalili s njim u Srebrenici kada je napadnut”.

“Pružao sam uvijek ruku jer mislim da odnosi Srbije i BiH moraju biti dobri. Srbija mora pokazati pijetet prema žrtvama s bošnjačke strane i da čujemo šta žele. Djelima sam se trudio da razvijamo najbolje moguće odnose. I što se tiče razmjene robe i izgradnje puteva i pruga”, napomenuo je Vučić.

Predsjednik Srbije je istaknuo da primjedbu o suverenitetu uvijek iznosi lider SDA Bakir Izetbegović, ali da on govori o teritorijalnom integritetu.

“Mi smo ušli ne u projekte Drina-Drina gdje je granica između Srbije i BiH, već one projekte gdje se ta rijeka nalazi na teritoriji Republike Srpske, a ne tamo gdje mi dolazimo kao poseban investitor”, pojasnio je Vučić.

On ističe da je išao jednako i u Sarajevo i u Banja Luku kako bi pokazao koliko poštuje BiH. Govoreći o Kosovu i Metohiji, Vučić je rekao da se priznanje neovisnosti neće dogoditi do travnja 2022. godine za kada su zakazani izbori.

“A poslije toga… Narod će odlučiti”, rekao je Vučić.

On je ponovio da Srbija neće biti u NATO-u i da je najbolja opcija vojna neutralnost.  /HMS/