Published On: Sub, pro 19th, 2020

Predizborna šutnja traje do zatvaranja biračkih mjesta sutra u 19 sati

Predizborna šutnja uoči lokalnih izbora za Gradsko vijeće Mostara počela je jutros i trajat će do zatvaranja biračkih mjesta sutra u 19 sati. Tijekom izborne šutnje političkim subjektima zabranjeno je sudjelovanje u javnim političkim aktivnostima, kao i medijsko izvještavanje o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju, piše SRNA.

Građanima na izborima biraju 35 vijećnika u Gradsko vijeće Mostara među 370 kandidata. Na glasačkim listićima se nalazi 31 politički subjekt od čega 22 političke stranke, četiri koalicije, jedna lista neovisnih kandidata, te četiri neovisna kandidata. U središnji birački spisak za lokalne izbore u gradu Mostaru upisano je 100.864 birača od čega 96.797 birača glasaju na redovnim biračkim mjestima, 48 birača za glasanje u odsustvu, 34 za glasanje osobno za općinu iz 1991. godine i 3.985 birača za glasanje putem pošte.

Biračka mjesta bit će otvorena u nedjelju od 7.00 do 19.00 sati. Glasat će se na 150 redovnih biračkih mjesta, 16 biračkih mjesta u odsustvu, na jednom biračkom mjestu za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, a formirano je i 20 redovnih mobilnih timova.

Posebne covid 19 mobilne timove do dana izbora imenuje Gradska izborna komisija Mostar i njihov broj ovisi od broja odobrenih zahtjeva za glasanje putem takvih mobilnih timova.

Izbore u Mostaru nadgledat će ukupno 1.717 promatrača. Središnje izborno povjerenstvo BiH je za nadgledanje izbora u gradu Mostaru akreditiralo 361 promatrača i to pet promatrača političkih subjekata, 302 promatrača udruženja građana i 54 međunarodna promatrača, dok je Gradska izborna komisija Mostara akreditirala 1.356 promatrača političkih subjekata.

Iz SIP-a je priopćeno da poštivanje propisanih epidemioloških mjera ne smije biti smetnja za zakonito odvijanje izbornog procesa.