Published On: Uto, sij 19th, 2021

VUČIĆ: Velika Albanija je prijetnja cijeloj regiji i Europi

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je najava kandidata za predsjednika Kosova Ramuša Haradinaja o mogućem ujedinjenju s Albanijom prijetnja ne samo Srbiji, nego regiji, Europi i čitavom svijetu.

“Ali na to ne treba uzvraćati prijetnjom. Vi radite što god hoćete, a mi ćemo imati dobar i adekvatan odgovor i građani ne treba da brinu”, rekao je Vučić u Palači Srbija.

Lider Alijanse za budućnost Kosova i kandidat za predsjednika Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je u ponedjeljak da Europska unija svojim ponašanjem prema Kosovu može natjerati Kosovo na ujedinjenje s Albanijom.

“Ako Kosovo nije pred vratima NATO i ako Kosovo nema liberalizaciju viznog režima EU, ne postoji priznanje od pet zemalja članica EU, ako nismo pred vratima UN, što ćemo sljedeće? Hoćemo lićemo prihvatiti ono što su pokušali da nas uvjere da je Kosovo umorno, slabo”, rekao je se Haradinaj.

Vučić je rekao da bi volio da je na tu najavu čuo neke reakcije iz Bruxellesa ili Washingtona.

“Jer da je, ne daj Bože, neko u Srbiji s tako visokog mjesta govorio o nekim drugim vrstama ujedinjenja na Balkanu, skoro da bi nas bombardirali . Ali besmisleno je više govoriti o dvostrukim aršinima”, rekao je on.

Vučić je podsjetio da je Haradinaj čovjek koji pledira da bude novi predsjednik Kosova i da, ako to postigne uz pomoć glasova Samoopredjeljenja, može nastati vrlo nepovoljna situacija u kojoj će se i Vlada i predsjednik Kosova zalagati za ujedinjenje s Albanijom./HMS/

“Na to ćemo umjeti reagirati. Ja nikome ne prijetim, ali stvaranje Velike Albanije je prijetnja i Srbiji i regiji i Europi i svijetu”, rekao je on, piše Beta.