Published On: Uto, sij 19th, 2021

ZASTRAŠUJUĆI PODACI: U FBiH u studenom umrlo skoro dvostruko više ljudi u odnosu na prosjek

U Federaciji Bosne i Hercegovine u studenom 2020. umrla je čak 3.221 osoba, što je dramatičan rast u odnosu na mjesečni prosjek u ovom entitetu.

Usporedbe radi, u studenom 2019. godine u Federaciji je umrlo 1.710 ljudi, a u istom mjesecu 2018. taj broj je iznosio 1.672, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku.

Broj umrlih u entitetu je, prije pojave koronavirusa, rijetko premašivao 2.000. Posljednjih nekoliko godina, prije pojave koronavirusa, najveći broj zabilježen je u ožujku 2018. kada je iznosio 2.071.

To pokazuje koliko je povećan broj umrlih uslijed pandemije novog koronavirusa.

Ovim se također demantira opasna teza koja se pojavljivala u javnosti, a prema kojoj od korone umiru samo oni koji imaju neku drugu bolest. Prema toj pogrešnoj tezi, ukupan broj umrlih nije znatnije promijenjen.

Službena statistika pokazuje da je u studenom broj umrlih skoro dvostruko veći u odnosu na prosjek u FBiH.

Osim toga, ova statistika pokazuje koliko je takozvani drugi val korone smrtonosniji u odnosu na prvi koji se dogodio u proljeće ove godine.

Naime, od ožujka do lipnja broj umrlih nije znatnije premašivao višegodišnji mjesečni prosjek. U kolovozu je taj broj prvi put ove godine premašio 2.000, a od tada stalno raste, da bi se dramatično povećao u studenom.

Podaci za prosinac još nisu dostupni.

U studenom je zabilježen rekordan negativan prirodni priraštaj od -1.953. Ovaj broj pokazuje razliku između rođenih i umrlih osoba. /HMS/