Published On: Pon, ruj 20th, 2021

VUČIĆ PRIJETI: Gubimo strpljenje, posegnut ćemo za mjerama

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić pozvao je međunarodnu zajednicu da reagira u povodu aktivnosti specijalnih postrojbi kosovske policije (ROSU) na sjeveru Kosova i poručio da će, ako akcija izostane, Srbija posegnuti za mjerama koje “neće biti bezbolne za drugu stranu” u ekonomskom smislu.

Vučić je rekao kako u aktualnim okolnostima “ne vidi smisao dijaloga” s Prištinom jer prištinske vlasti ne provode u djelo Briselski sporazum postignut pod okriljem Europske unije, po kojem su se, među ostalim, obvezale i na formiranje Zajednice srpskih općina na teritoriju Kosova.

Postrojbe ROSU od ranog jutra su u neposrednoj blizini dva prijelaza na sjeveru Kosova – Jarinju i Brnjaku – gdje osiguravaju primjenu uredbe vlasti u Prištini da se izdaju privremene tablice na graničnim prijelazima za automobile koji iz Srbije ulaze na kosovski teritoriji sa srpskim tablicama.

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da “uspostavljanje reciprociteta za postavljanje privremenih kosovskih tablica za automobile sa srpskim registarskim oznakama nije želja Kosova, već nametanje Srbije”.

Priština drži da je ta akcija legitimna te da je odluka donesena “u dogovoru s međunarodnim partnerima”.

“Odluka je legitimna zbog toga što, unatoč činjenici da je Kosovo pustilo građane iz Srbije da se slobodno kreću svojim vozilima na Kosovu, Srbija primorava građane Kosova da postave probne registarske tablice za ulazak u Srbiju”, rekao je kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Svecla i na srpskom jeziku zatražio od lokalnog stanovništva na sjeveru da ne blokira ceste.

Izvanredna presica Vučića

Vučić je na večerašnjoj izvanrednoj konferenciji za medije pozvao sunarodnjake na Kosovu da “budu mirni i ne nasjedaju na provokacije”, naglasivši kako je Srbiji ključni cilj da “očuva mir i stabilnost”, ali i da je “kraj ucjenama”.

Srpski predsjednik je inzistirao da međunarodna zajednica i Europska unija kažu postoji li i dalje Briselski sporazum kao obvezujući dokument za obje strane ili ne.

“Vuku nas za nos 3076 dana i mi trpimo zbog mira i stabilnosti. Ili će taj sporazum biti proveden u djelo ili ne postoji – EU treba reći postoji li sporazum ili ne postoji i to vrlo brzo. Naše strpljenje nije bezgranično”, poručio je srbijanski predsjednik.

Sporazum o principima normalizacije odnosa Beograda i Prištine, postignut je u Bruxellesu pod pokroviteljstvom EU i tadašnje šefice eurodiplomacije Catherine Ashton, a 19. travnja 2013. potpisali su ga ondašnji premijeri Srbije Ivica Dačić i Kosova Hashim Thaçi.

Sporazumom je bilo predviđeno osnivanje Zajednice srpskih općina na Kosovu koja je trebala biti formirana nakon lokalnih izbora 3. studenog 2013. godine, što do danas nije učinjeno uz protivljenje kosovskih vlasti i tvrdnje da bi to bio “entitet s izvršnim ovlastima”, nalik Republici Srpskoj unutar BiH.

Na pitanje gdje Beograd danas vidi oslonac u pogledu svoje politike prema Prištini, srbijanski predsjednik rekao je da ga Srbija vidi “u onima koji poštuju međunarodno pravo i ne priznaju nezavisnost Kosova, ali prije svega u istini”.

“Divljanje nad Srbima nećemo dopustiti”

“Ako se nastavi ugrožavanje Srba pozvat ćemo Kfor da zaštiti živote i imovinu srpskog življa na Kosovu i Metohiji, ali divljanje nad Srbima i progon srpskog stanovništva nećemo dopustiti”, poručio je Vučić.

On je za utorak najavio sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, a prije toga razgovor s veleposlanicima zemalja Kvinte (Britanija, Francuska, Italija, Njemačka i SAD) , “na njihov zahtjev”.

Vučić je pozvao da se “smanji stopa licemjerstva koja je neizdrživa prema Beogradu” jer Priština “selektivno primjenjuje mjere koje joj odgovaraju”.

Glasnogovornik Europske komisije Peter Stano poručio je u ponedjeljak da bi “trebalo zaustaviti napetosti koje dolaze s obje strane” i da je “dijalog mjesto za rješavanje takvih sporova”.

“Pomno pratimo situaciju i želim naglasiti da je sloboda kretanja temeljni uvjet EU i očekujemo da će Kosovo i Srbija to promovirati. Pozivamo obje strane da se suzdrže i smanje tenzije. Odmah i bez odgode”, citirali su beogradski i prištinski mediji poruku iz Bruxellesa.

“Čime smo napali i ugrozili Kosovo?”

Vučić je naglasio da mu je “dosta poziva objema stranama” i zatražio od svih “koji pozivaju Beograd i Prištinu na suzdržanost” da kažu “što je Srbija učinila, čime je napala ili ugrozila drugu stranu”, osim što u Prištini “govore da ih se ne poštuje kao državu”.

Veleposlanstvo SAD u Prištini zatražilo je tijekom dana od Kosova i Srbije da se “suzdrže i odmah smanje tenzije” nastale nakon kosovskog uvođenja mjera reciprociteta s prometnim tablicama.

“Pridružujemo se Europskoj uniji u pozivu Kosovu i Srbiji da se suzdrže od daljnjih jednostranih akcija i da smanje tenzije – odmah, bez odgode”, objavilo je veleposlanstvo SAD na Twitteru.

Prema večerašnjem izvješću novinara Radio-televizije Srbije s prijelaza između Srbije i Kosova, situacija je “napeta”, prelazi se uglavnom pješice, dok putnike iz autobusa preuzimaju autobusi sa sjevera ili rodbina.

Za probne tablice s oznakom Republike Kosova (RKS) potrebno je platiti pet eura i one vrijede 60 dana./Hina/HMS/

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Ikim_Suam
Ikim_Suam
1 godina prije

Kosovari su dakle samo uzvratili Srbiji na jednak način.

Zar nisu trebali?

djuro
djuro
1 godina prije

Bolje izgubiti strpljenje nego zube

Carlos
Carlos
1 godina prije

Nije prvi put da izgubite strpljenje!

jashari
jashari
1 godina prije

ne preti nama albancima