Vučić: Nemam previše nade, već strah od budućih događaja

OSLO – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se Aljbin Kurti najviše oslanja na snagu velikih i moćnih zemalja sa Zapada i računa da će one natjerati Srbiju da nešto prihvati, ali nikada da se pridržava onoga što je potpisano.

Na pitanje čemu se možemo nadati u budućim pregovorima Beograda i Prištine, imajući u vidu izjavu Aljbina Kurtija da je za njega pitanje statusa Kosova završeno u srpnju 2010., kada je Srbija to pitanje pokrenula pred Međunarodnim sudom pravde, Vučić je rekao da se previše nada da bi se bojao budućih događaja.

“Ako Kurti kaže da je pitanje statusa za njega gotovo, u redu. Ja sam mu zahvalan jer je i za mene pitanje statusa gotovo. Zaokruživanje pitanja statusa temeljim na jednom važnijem činu, a to je Povelje UN-a i Rezolucije UN-a 1244, pa ako je tako, onda mogu samo reći da nemam previše nade, već samo strah od budućih događaja”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Oslu.

On je istakao da je Srbima dosta i dodao da Albanci misle da probleme na severu Kosova i Metohije mogu da reše specijalnom policijom, ali ne razumeju da time samo ohrabruju naš narod da bude apsolutno protiv njih i sve odlučniji protiv njih.

“Izgleda da nisu dobro slušali, možda je to i dobro, možda sam rekao previše”, rekao je Vučić i dodao da je situacija na severu Kosova i Metohije, ali i svuda u pokrajini, pa do Srbije ljudi su zabrinuti, doslovno vrije.

“Što se nas tiče, naša je dužnost da budemo uz svoj narod i da vidimo kako možemo da im pomognemo, a to je ono na šta se Kurti poziva, on se poziva na sve što njemu odgovara, a nikako na ono što on radi. ne kao što on voli, jer ima samo jedan komentar za ono što mu se ne sviđa, što je suludo i potpuno besmisleno, i ne može poštovati ono što je potpisano”, rekao je Vučić.