Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024

“Crni petak” u Srbiji: Dobijate popust, ali plaćate više

Must Read

Vikend velikih sniženja, takozvani “crni petak”, prošao je, no pitanje je jesu li potrošači uopće išta uštedjeli, s obzirom na to da trgovci prije samog sniženja dižu početnu cijenu.

Neki su trgovci nekoliko dana prije “crnog petka” povisili cijene, pa ih spustili tijekom velikog sniženja, ali tako da budu više ili slične prvotnim cijenama.

Dejan Gavrilović iz Udruge potrošača “Efektiva” potvrđuje da je ovaj trend prisutan i dodaje da prikupljaju dokaze za pokretanje odgovarajućih postupaka.

– Imamo račune i cjenike kao dokaze, obavijestit ćemo tržišnu inspekciju, ali ne nadam se da će to biti učinkovito. Pokušat ćemo izgurati priču do kraja i vidjeti hoće li netko biti kažnjen – rekao je Gavrilović za N1.

Potrošače u Srbiji, kako kaže, suštinski nitko ne štiti. Pojašnjava da je u članku 38. Zakona o trgovini, u dijelu o tome kako trgovac može poticati prodaju, zabranjeno da cijena bude prije “crnog petka”, a onda je povećava i sniženjem čini skupljom nego prije.

No, zakon to pitanje nije dobro definirao, jer trgovac to ne smije učiniti “u kraćem roku”, a pitanje je koji je to kraći rok.

Ocjenjuje da bi se eventualno mogli pokrenuti odgovarajući postupci prema Zakonu o zaštiti potrošača ili Zakonu o oglašavanju i dovesti do kažnjavanja trgovaca, ali da je tržišna inspekcija ta koja ne radi svoj posao kako treba.

– Trgovci to dobro znaju i koriste svaku priliku da dodatno zarade varajući potrošače – kaže.

Gavrilović dodaje da je jedini način u postojećem zakonodavstvu pokretanje potrošačkog spora, eventualno inicijativa za zaštitu kolektivnog interesa potrošača pred Ministarstvom trgovine, a svaki potrošač može pokrenuti spor pred nadležnim sudom ili obavijestiti Ministarstvo trgovine. da pokreće postupak.

– To je malo devijantno, kod nas je to napravljeno kako bi se obeshrabrio potrošač, a trgovac motivirao na takve stvari – navodi Gavrilović.

Kaže i kako nije logično da Ministarstvo trgovine, koje je zaduženo za poboljšanje poslovne klime za trgovce, istovremeno narušava poslovnu klimu za trgovce.

  • To je kao kad bi odvjetnik zastupao obje strane u sudnici – objašnjava.
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

BLOGERI THE ATLETICA O BOJU TALIJANA I HRVATA: Kasni gol Zaccagnija ugrabio bod na Euru 2024. i sigurno izbacio Hrvate

Pratite uživo reakcije na dramatičan remi Italije od 1-1 protiv Hrvatske, koji je progurao Azzurre i gotovo eliminirao momčad...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -